Wie regelt het strooien van snelwegen?

Op lokaal niveau stuurt de gemeente het strooien aan, ik vraag me alleen af wie het strooien van de snelwegen aanstuurt, oke, ik neem aan dat het Rijkswaterstaat is, ik vraag me alleen af wie de grenzen van een district betpaald, Ik neem aan dat strooiers uit Enschede en omgeving niet de A1 doorrijden naar Amsterdam.

Het viel me vanmorgen op dat de snelwegen in Overijssel, tot aan de brug over de IJssel heel erg schoon waren en zo gauw ik in Gelderland (andere kant van de brug) arriveerde, waren de wegen een stuk minder schoon.
Ik neem dus aan dat elke strooier een soortement van district heeft met grenzen ofzo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Iedere wegbeheerder geeft opdracht om te strooien of delegeert. Rijkswaterstaat doet voornamenlijk de autosnelwegen, provincie de doorgaande (N) wegen en de gemeente's de rest. Vaak zit er een overlap in elkaars van tevoren vastgelegde strooigebieden. Maar het staat iedere wegbeheerder vrij om te gaan strooien wanneer hij/zij denkt dat het moet gaan gebeuren. Zelf woon in in Rotterdam en daar gaat men vaker preventief strooien als bijvoorbeeld de buurgemeente capelle ad ijssel waar men zegt dat preventief strooien in de nacht weinig zin heeft vanwege de afgenomen verkeersdrukte. Het zout wordt dan slechter uitgereden en heeft een beperkte werking. Het strooien gebeurt met een per voertuig uitgegeven route zodat er zo snel en effectief mogenlijk wordt gestrooid en zo weinig mogenlijk zout wordt verspild. Als je op de link klikt kan je een pdf openen van het strooigebied in capelle, in de legenda staat dan ook vermeld dat diverse gebieden zijn uitbesteed.

Bronnen:
http://www.capelleaandenijssel.nl/tProduct...

Alle snelwegen zijn voor rekening van Rijkswaterstaat. Alle twee-cijferige N-wegen zijn ook voor rekening Rijkswaterstaat. Alle drie-cijferige N-wegen zijn van de Provincies. En de rest is van gemeente, waterschappen, eigenaren, etc.