stel je nadert een T splitsing en een voetganger komt je tegemoet moet je bij het afslaan de voetganger laten oversteken ?

je nadert het T kruispunt vanuit de "staande" streep
en de voetganger komt ergens van de overkant uit een grasveldje jou tegemoet ( niet uit een straat dus )
en je slaat links of rechtsaf gaat die voetganger dan wel rechtdoor op dezelfde weg ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De rechtdoorgang regel is hier gewoon van kracht. En maakt niet uit of hij u van voor of vanachter nadert. Definitie van voetgangers; http://www.verkeersdomein.nl/definities/definitie_van_een_voetganger.html Definitie van de weg; http://www.verkeersdomein.nl/definities/definitie_van_de_weg.html Als de voetganger vanaf uw zijde ( dus vanuit de zelfde kant kwam als u ) had u hem dan wel voor laten gaan? Het antwoord zou hoogst waarschijnlijk ja zijn geweest ( het enige goede antwoord ) waarom? Het maakt immers niet uit of hij u van voor of van achter benadert, de rechtdoorgang regel blijft immers nog steeds van toepassing. Mischien zegt het onderstaande ezelsbruggetje u mischien wel iets. "Ziet u hem van achter of van voor dan gaat hij voor"

Is er geen zebrapad of trottoir, dan moet de bestuurder van de auto de voetganger niet voor laten gaan.

In feite mist hier de voetgangersoversteekplaats. Nu is het eigenlijk een 'random'/willekeurige plek waar men oversteekt. Dus wat dat betreft snap ik je dilemma. Toch moet je deze keuze puur vanuit het oogpunt van de voetganger zien, moet hij jou voor laten gaan en dat zou hij ook puur uit veiligheidsoogpunt al moeten doen, omdat het niet verwacht wordt dat men hier oversteekt. Op jouw vraag, die je omgekeerd stelt, of de automobilist de voetganger moet laten oversteken: de voetganger is een 'zwakke' verkeersdeelnemer en je moet altijd anticiperen op wat deze deelnemer gaat doen. Besluit hij over te steken, dan kan je wel of geen voorrang hebben, dan zou ik toch maar even stoppen of gas afnemen, want jij zal in deze altijd 'fout' gezien worden, of je nu gelijk hebt of niet.

rechtdoor op de weg gaat voor.

Als het inderdaad als rechtdoorgaande weg wordt geteld krijgt de voetganger WEL voorrang. De regel is namelijk: Rechtdoorgaande WEGGEBRUIKERS gaan voor. Dit is iedereen die de weg gebruikt (goh). Dit is wat anders dan BESTUURDERS (Mensen die een voertuig besturen)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100