Als iemand van 17 jaar zonder rijbewijs in auto van vriend schade veroorzaakt, kan de schade dan verhaald worden op bijvoorbeeld WA-verzekering?

Toegevoegd na 12 minuten:
Eigenaar auto heeft nota bene toestemming gegeven, zoals hij zelf zegt: "dit deed ik uit goedheid en het is een zeer voorzichtige jongen".

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de polisvoorwaarden vindt u altijd terug dat de bestuurder in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs. Is dit niet het geval, dan is er geen dekking. Eventuele schade aan derden wordt dus niet door de verzekeringsmaatschappij vergoed, ondanks het feit dat u wel braaf premie stort.

Bronnen:
http://forum.infopolitie.nl/viewtopic.php?...

Nee dat zal niet gaan je hebt zonder rijbewijs een auto bestuurd en dat mag niet. Toegevoegd na 14 minuten: Hij mag en kan geen toestemming geven aan iemand zonder rijbewijs en onder de 18 jaar.

Helaas, de schade zal verhaald worden op de vriend.

Alle bovenstaande antwoorden zijn prima. Wil hier nog aan toevoegen dat de schade ook niet verhaald kan worden op een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Hier staat namelijk in de polisvoorwaarden dat het gebruik van een motorvoertuig is uitgesloten. Dus eigenaar van auto zal opdraaien voor alle kosten die uit dit ongeval voortvloeien.

Een geldig rijbewijs is verplicht bij het afsluiten van iedere WA verzekering. Ook interessant: De RDW, voluit de rijksdienst voor wegverkeer oefent een bepaalde controle uit op het al dan niet verzekerd zijn van voertuigen. Aan de hand van de kentekenplaat van de auto kan men immers zeer eenvoudig opvragen of het voertuig in kwestie al dan niet over een WA verzekering beschikt. Is dit niet het geval, dan heeft u verzaakt om een verplichte verzekering af te sluiten wat als gevolg heeft dat u een flinke geldboete kunt verwachten. De enige manier om de geldboete niet te moeten betalen is door aan te tonen dat u op het ogenblik van de controle wel degelijk in het bezit was van een WA verzekering. Ook uw verzekeraar kan immers een fout gemaakt hebben bij het doorgeven van de informatie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100