Waarom zitten er bij een pompstation 2 gaatjes in de slang die je in je auto stopt?

Als je gaat tanken komt er benzine uit een slang/apparaat. Hier zit een groot gat en een klein gat. Waarvoor is dat kleine gat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het kleine gat is van het afslagmechanisme. Als de tank vol is zorgt de plotselinge tegendruk voor het sluiten van het tankpistool.

De kleine opening dient niet alleen als afslagmechanisme maar erdoor worden ook de dampen uit de tank (die plaats maken voor de brandstof) weer teruggevoerd in de opslagtanks. Dit is beter voor het milieu.

Als je het vulpistool goed bekijkt, zie je dat er 2 openingen aan zitten.Een grote, waardoor de benzine naar buiten komt en een kleine, die op het eerste gezicht geen nut heeft. Beide komen echter in de slang bij elkaar. Op het moment dat je gaat tanken, vloeit benzine uit de grote opening, maar tegelijkertijd gaat er lucht de slang in via de kleine opening. Dit heet het Bernouille-principe: als je vloeistof ergens uit laat stromen, dan moet een andere stof (meestal lucht) naar binnen om de plaats van de vloeistof in te nemen. Het vulpistool werkt, tot je tank bijna vol is en het uiteinde van je vulpistool de bovenkant van de brandstof in je tank raakt. Er kan dan geen lucht meer door het pistool naar binnen. Daardoor sluit een klepje in de kleine opening, en wordt het afslagmechanisme in de pomp in werking gezet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100