Waarom staat de naam van een station op een bord evenwijdig aan de rijrichting van de treinen?

Vanuit de trein kun je veel verder lezen wat op het bord staat als dat haaks op de rijrichting staat

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

als het bord haaks staat, is het op voorhand prima te lezen, maar alleen als je bij het raam zit, en een stuk vooruit kan kijken. voor mensen die verder van het raam zitten is het niet mogelijk een haaks geplaatst bord te lezen, vandaar dat ze evenwijdig worden geplaatst.

Dat is voor de stoptreinen bedoeld.

Niet waar. Vanuit de trein heb je de beschikking over een raam om naar buiten te kijken. Dat geeft je achter het raam een klein kader voor het zicht op wat er zich buiten afspeelt. Als dat kader (raam) dan ook nog door de beweging van de trein elke keer weer een andere doorkijk geeft kunnen je ogen zaken, zoals een bord of andere objecten, op een korte afstand niet bijhouden. Kijk je in de verte naar de horizon is alles langer in beeld en dus goed te volgen. Dat plaatsnaambord hangt in het station, dichtbij dus, en is snel aan het blikveld verdwenen behalve als de trein net voor dat bord stopt. De kans dat jij iets kan lezen op een bord dat haaks op de spoorlijn staat is minimaal tot onmogelijk. Dat zou je alleen kunnen lezen als je boven op de trein zit of uit het raam hangt. Dan heb je meer tijd om iets, zoals een bord, aan te zien komen.

Al de voorgaande antwoorden (behalve de eerste) kloppen. Maar dat zijn allemaal aannames, omdat niemand dat ooit heeft gevraagd aan de bordenplaatser van de NS. Of aan de ergonomisch ontwerper van stationsattributen. (De bovenvermelde opsomming geldt alleen, wanneer blijkt dat ik na het verzenden van dit antwoord, nog steeds het vierde antwoord ben.) Men vergeet echter te vermelden dat bij elk station de naam ervan ook nog eens superwijd en levensgroot vermeld wordt bij het binnenrijden, zowel als bij het uitrijden, op de eerste (resp. laatste) gebouwen, behorende tot het station. Als je ook dat niet kunt zien, is elke verdere informatie, op welke wijze dan ook gepresenteerd, waarschijnlijk hoe dan ook nutteloos. Blijft natuurlijk het feit, dat iedere instantie die uit is op het zo goed mogelijk informeren van zijn klandizie, in deze situatie stomweg óók het dwars geplaatste infobord zou hebben verstrekt. Maar wij weten allen, dat de NS niet behoort tot de laatstgenoemde categorie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100