Waarom mag je in een vliegtuig niet naar het toilet als er getankt wordt?

Ik wilde kort na het instappen gebruik maken van de WC, maar dat mocht niet, want - zei de stewardess - er werd nog brandstof getankt.
Even later (nog voor het opstijgen) mocht het wel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mocht er iets misgaan bij het tanken, dan moet je het vliegtuig snel kunnen verlaten, en dat gaat niet als je op het toilet bezig bent. Ook mogen bij het tanken de stoelriemen niet vastgemaakt worden, om dezelfde reden.

Daar zijn meerdere reden voor. Het was eerst helemaal niet toegestaan om een vliegtuig te tanken als er passagiers in het vliegtuig aanwezig waren. Die wet is gewijzigd en het mag nu wel mits er aan een aantal regels wordt voldaan Alle uitgangen voor noodevacuatie beschikbaar zijn (Aviobruggen), en ook die dan met glijgoot. Deze moeten rondom het vliegtuig samen met de vluchtroutes vrij zijn. Tijdens het tanken moet bij elke uitgang gekwalificeerd personeel aanwezig zijn (stewardess) Er moeten altijd minimaal 2 uitgangen beschikbaar zijn. Alle gangpaden en routes in het vliegtuig moeten vrij van obstakels en belemmeringen. En daar zit het antwoord. Als er een nood ontruimingsprocedure is en men probeert massaal via de gangpaden het vliegtuig te verlaten wil je niet dat iemand die deur open doet en kan dit de hele stroom tegenhouden, al is het maar seconden. En de gebruiker van het toilet kan niet binnen de verplichte ontruimingstermijn het vliegtuig verlaten. De officiele regel is dat passagiers moeten worden geinformeerd dat ze blijven zitten tenzij ze naar hun plaats gaan en dat ze de gordel loslaten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100