Hoe kan ik andermans kinderen meenemen in het vliegtuig?

Een hartsvriendin en ik hebben kinderen van vrienden een vakantie geschonken. De situatie is als volgt:

--  Mijn vriendin is Italiaans; ze woont al jaren in Duitsland.
--  Ik ben Nederlands; ik woon in Nederland.
--  Het ene kind (13) is Duits; het woont in Duitsland.
--  Het andere kind (12) is Italiaans; het woont in Italië.
--  We vliegen met ons vieren van Duitsland naar Spanje en terug.

Het Italiaanse kind komt met haar ouders naar Duitsland (familiebezoek). Aan het einde van dat familiebezoek rijden de ouders terug naar Italië. Het kind blijft achter in Duitsland. Ik ga dan ook naar Duitsland, zodat mijn vriendin en ik ons over het Italiaanse kind kunnen ontfermen.

De volgende dag halen we het Duitse kind op. Met ons vieren vliegen we dan vanuit Duitsland naar Spanje, en tien dagen later terug naar Duitsland.

De vier ouders van de kinderen hebben natuurlijk toestemming gegeven voor dit plan.

We blijven weliswaar binnen de EU, maar toch... de douane zou wel eens vragen kunnen gaan stellen (terecht). Toch zullen vergelijkbare situaties zich wel vaker voordoen.

Is er een standaard formulier dat we de douane kunnen laten zien om te bewijzen dat de vier ouders toestemming hebben gegeven voor deze reis? Eventueel met kopieën van de paspoorten van alle ouders? Of is er een bepaalde procedure die we kunnen/moeten volgen om problemen te voorkomen? Het zou sneu zijn als we zouden worden tegengehouden, of zelfs als we onze vlucht zouden missen vanwege een extra controle.
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het lijkt mij inderdaad verstandig om dit vast te leggen. Op de website van de Rijksoverheid staat dat er binnen het Schengengebied meestal geen grenscontroles plaatshebben en dat er dus ook geen onderzoek naar de ouder-kindrelatie wordt gedaan. (bron 1) Maar voorkomen is beter dan genezen. Er hoeft maar één douanier te zijn die de situatie verdacht vindt en je staat zit zo urenlang in een hokje bij de douane. Op de website van de marechaussee kan je een speciaal formulier downloaden waarin de ouders/verzorgers van een kind expliciet toestemming geven. (bron 2) Toegevoegd na 1 minuut: Tweede alinea: staat zit... mag allebei. ;)

Bronnen:
http://www.defensie.nl/onderwerpen/reisdoc...
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pa...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100