Ik hoor een vliegtuig maar zie hem niet, hoe kan dat?

De lucht is blauw, geen wolken...
Of wel? Is er soms een 'tussen-laag' of iets dergelijks?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een vliegtuig kan binnen gehoorsafstand zijn, zonder dat het binnen gezichtsafstand is. Ik kopieer even een stukje uit de brontekst, die over infrageluiden gaat, maar die toch iets heel zinnigs zegt over dit onderwerp: 'De voortplanting van (infra)geluid is in eerste orde afhankelijk van de heersende wind in de atmosfeer en de temperatuur. Een wind-mee situatie en hoge temperatuur bevordert de voortplanting van geluid. Voorts kan een toename van temperatuur met de hoogte, een temperatuurinversie, leiden tot het terugbuigen van geluidsgolven naar het aardoppervlak. Een tweede orde effect is onder andere luchtvochtigheid. Door de lage frequenties van infrageluid kan deze zich over grote afstanden voortplanten zonder gedempt te worden, zoals de bastonen bij hoorbaar geluid.' Je ziet dus dat ook bij gewone geluiden (en dan vooral bij de lagere) de afstand waarover ze zich voortplanten erg kan variëren. Toen ik jouw vraag las, had ik direct beeld van een stralende zomerdag, en hoorde ik in mijn 'geestesoor' een lage, eentonige brom. En een stralende zomerdag, dat zou inderdaad de ideale situatie zijn om lage tonen ver weg te dragen.

Je staat naast een muur, het vliegtuig staat op de grond aan de andere kant naast de muur, de motor draait al. Zo kan het. Toegevoegd na 2 uur: Min?

als een vliegtuig op 12 kilometer hoogte overkomt, duurt het een tijdje voordat je hem hoort, als je hem hoort, is hij allang weer weg, misschien zo dat je hem niet meer kunt zien. dan denk je van ja, waar zijn die ''witte lijnen achter het vliegtuig''dan. die zijn niet altijd te zien, daardoor valt het vliegtuig ook niet zo op. probeer www.flightradar24.com misschien vind je hem dan wel ;p

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100