In hoeverre zijn er anno 2012 maatregelen in de nederlandse luchtvaart genomen tegen het aerotoxisch syndroom?

Ik ga binnenkort vliegen en zocht op gewicht en afmetingen van bagage en handbagage. Toen
las ik over dat personeel en passagiers bij het vliegen regelmatig blootgesteld worden aan giftige dampen door lekkage van olie in de motor (daar komt de lucht voor de airco/cabine binnen). Dit is te ruiken als wet socks / natte sokken lucht.

Er zijn mensen met behoorlijke neurologische schade door neurotoxines door toevoeging van anti wear-additieven aan olie (o.a. TCP die bij chemische oorlogsvoering wordt gebruikt en voor onvruchtbaarheid kan zorgen). Dit kan zelfs al gebeuren na 1 keer blootgesteld te zijn aan teveel damp. Lijkt me zeker geen aanrader als je zwanger bent, een baby of kind hebt en wilt vliegen. Overigens schijn het dat grapefruit de schade van TCP kan verminderen.

Zijn er anno 2012 filters geplaatst, is er detectieapparatuur of wordt het nog steeds in de doofpot gestopt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Geen extra filters, geen detectie en men doet nog onderzoek. Cabinelucht bestaat uit 50% oude gefilterde lucht en 50% bleedair. Bleedair wordt uit de hogedrukcompressor van de motor afgetapt. In een airco unit wordt het gekoeld en daarna gemengd met oude gefilterde lucht. Dan gaat het de cabine en cockpit in. In de bleedair kan olie of hydraulische vloeistof komen door een lek in de motor of airco unit. Je ziet dan een mist in de cabine en ruikt de natte sokken. Als ik het goed begrijp zijn er onderzoeken die het bevestigen en ontkennen. De meeste incidenten zijn met de B767 en de BAe146. De gevolgen zijn per persoon verschillend. Als je je echt zorgen maakt kan een masker met een actief koolstof filter helpen volgens de site. Mocht het je overkomen dan gelijk een dokter opzoeken en de diverse tests laten doen. En het melden bij de ILT op grond van EU richtlijn 2003/42. Of wachten op de B787 die geen bleedair gebruikt.

Bronnen:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUri...
http://www.aerotoxic.org/about-aerotoxic-syndrome
http://www.aerotoxic.org/aerotoxic
http://www.boeing.com/commercial/aeromagaz...
http://www.ilent.nl/onderwerpen/transport/...

"Hoewel er verschillende onafhankelijke studies zijn gedaan[5][6][7] die gerelateerde gezondheidsproblemen aan het licht hebben gebracht, is men er bij een lopend onderzoek in opdracht van de Britse regering (Department for Transport) niet in geslaagd een verband te leggen met gezondheidsproblemen op de lange termijn." (wikipedia) Zolang het probleem niet erkend is kun je van de luchtvaartmaatschappijen geen serieuze actie verwachten.

Het lijkt mij een technisch onzinnig verhaal. De motoren hangen onder de vleugel en de brandstof die erin gepompt wordt gaat er aan de achterkant weer uit. Als het lekt of niet verbrand hangt dat dus de bij if achter vliegtuigmotor. Dit ook nog even met zo een 900 km per uur. Dus dat is weg voordat je hem ziet. De airco en andere inlaten zitten op een dusdanige plaats ingebouwd dat die uitlaat en dampen er niet kunnen komen. Immers anders heb je sowieso al uitlaatgas binnen. De motorensystemen en de airco zitten ook volledig los van elkaar. Als je het hebt over wetsock geur, is dat een geur die ook voorkomt als een airco of luchtsysteem vuile of verstopte filters heeft EN!! als er vocht in het systeem zit. Wat zelfs in en vliegtuig wel eens wil leiden tot een straal water in je nek als je er als passagier zit. Ik vindt dit verhaal een beetje in dezelfde categorie passen als dat de contrails (Witte strepen die je achter vliegtuigen soms ziet) chemische middelen zouden zijn om mensen te brainwassen.

Geen filters, geen detectie apparatuur alleen meer onderzoeken. Eerst even een kleine uitleg. Uit de motoren of APU wordt lucht afgetapt voordat er brandstof bijkomt. Deze lucht is dan rond de 200 C met een druk van 3 atmosfeer. Via pijpen gaat het dan naar de airco unit. In deze unit wordt de lucht gekoeld met buitenlucht. Deze lucht wordt de cabine en cockpit in geblazen. Het probleem met de giftige gassen komt door de Air Cycle Machine (ACM) die in de airco unit zit. Hier zitten kogellagers in die met olie gesmeerd werden. Bij een lek in die ACM kan er dan olie in de lucht komen die naar de cabine en cockpit gaat. Standaard procedure bij zo'n lek dan om gelijk de airco unit uit te zetten zodat er niet nog meer verontreinigde lucht de cabine in komt. De piloot kan er ook nog voor kiezen om zijn zuurstofmasker op te zetten en de maskers voor de passagiers te laten vallen. Bij de nieuwere toestellen zijn de olie gesmeerde kogellagers vervangen door lucht gekoelde kogellagers. Voor zover ik weet zijn er nog geen incidenten met deze nieuwe ACM's geweest.

Bronnen:
http://www.nujij.nl/verkeer/klm-personeel-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100