Ben ik verantwoordelijk voor een pakketje van de buren?

Wanneer de buren afwezig zijn en het pakketje bij mij wordt afgeleverd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, althans, dan ben jij er voor verantwoordelijk dat zij het in handen krijgen. Soms doet de postbezorger een briefje in de deur bij de buren, soms ook niet, maar meestal spreek je dat met hem af. Afhankelijk daarvan wacht je tot zij het bij jou komen halen, of breng jij het hen even langs als ze thuis zijn. Jij bent verder niet verantwoordelijk voor de inhoud of zo. Je mag het echter niet zomaar voor hun deur op straat zetten waar het gestolen zou kunnen worden. Dan ben JIJ wel degelijk degene aan wie het pakket overhandigd is.

Wettelijk gezien ben je er niet aansprakelijk / verantwoordelijk voor. De bezorger dient het pakket officieel aan de geadresseerde te overhandigen, levert een bezorger het pakket af bij een derde blijft de bezorger verantwoordelijk tot dat het pakket door de geadresseerde is ontvangen. Dat een bezorger er vanuit gaat dat een buur het pakket goed zal overhandigen aan de geadresseerde komt uit het goed buurschap, echter buurschap is geen wettelijke titel en slechts een sociale titel.

Nee, jij bent uitdrukkelijk NIET verantwoordelijk! De (web)verkoper is verantwoordelijk voor het transport van zijn voordeur naar jouw voordeur. De pakketbezorger heeft in zijn voorwaarden staan dat hij onder geen beding verantwoordelijk is. Wanneer het pakketje bij de buren wordt afgegeven, is het volgens de wetgever nog altijd onderweg. Pas wanneer de buur het over zijn voordeursdrempel heeft gedragen, houdt de verantwoordelijkheid van de webwinkel voor het vervoer op, en is de koper verantwoordelijk. Uitzondering ontstaat wanneer er maar één huisnummer is en er meerdere mensen op dat adres wonen. (Studentenhuis!) Dan is de ontvanger van het pakketje verantwoordelijk. Lastig punt -voor de verkoper- is om te bewijzen dat het ooit bij jou het huis is binnen geweest, eventueel via jouw buurman. Nog een uitzondering: jij vraag veranderingen in de standaard verzendwijze aan te brengen, bijvoorbeeld dat jij vraagt het pakket via andere vervoerder te verzenden. Dan kan de koper verantwoordelijk worden gesteld. voor het voordeur tot voordeur transport. Koop je via Marktplaats, dan wordt er vooraf (meestal door verkoper) voorgesteld hoe het pakketje wordt verzonden. Vind jij dat oké, dan is verkoper (weer) verantwoordelijk voor het pakket, totdat het bij jou over de voordeur komt. Heeft een buur, als tussenpersoon, het pakketje aangenomen, zelfs wanneer er een handtekening voor ontvangst werd gezet, dan is die buur niet verantwoordelijk bij schade of ontvreemding: het is nog steeds NIET bij jou over de voordeurdrempel geweest. Ander probleem kan zijn: je koopt iets via E-bay of Amazon in Frankrijk of elders. Wanneer het pakket onderweg kwijtraakt of beschadigd, moet niet jij, maar de verkoper aangifte doen. Doet hij dat niet, probeer dan maar eens voor elkaar te krijgen dat je ooit je geld of pakketje nog krijgt. Nu ik erover nadenk vermoed ik dat de verzender in Nederland, bv bol.com of een marktplaats particulier in een dergelijk geval ook aangifte moet doen. Immers: er gebeurde iets onderweg en de wet zegt dat de verzender dan verantwoordelijk is. Algemeen: de persoon die uit welwillendheid iets aanneemt voor de buur, is nooit verantwoordelijk. Uitzondering: wanneer meerdere mensen op één en hetzelfde huisnummer wonen: dan is degene die het pakketje aanneemt de verantwoordelijke persoon. PS: wanneer jij als tussenpersoon het pakketje kwijt raakt (diefstal) ben je dus NIET verantwoordelijk!

Toegevoegd op 19 maart 2019 21:58: tekst
Bronnen:
https://zakelijk.infonu.nl/juridisch/18341...
https://www.security.nl/posting/41953/Juri...
https://www.webwinkelkeur.nl/risico-van-ve...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100