Wat zijn je rechten als de bezorger zelf heeft getekent voor je pakje, en er gebeurt iets mee?

Ik kon zojuist nog net op tijd open doen voor de pakketbezorger die na een keer bellen alweer wilde weglopen. Hij zij dat hij het pakketje op de buitentafel had gezet. Toen ik vroeg of ik er nog voor moest tekenen zei hij dat ik dat inderdaad moest, maar dat hij het anders zelf wel had gedaan.

Ik wist eigenlijk niet wat ik hoorde. Wat als het nu was gaan regenen, of het pakje door iemand was meegenomen? Mogen ze dit zomaar doen, en wat zouden dan mijn rechten zijn als het pakje inderdaad wel gestolen of beschadigd was? Er is dan immers getekent voor ontvangst, dus ik zou bij de leverancier daarmee niet hoeven aankomen toch?

Eigenlijk wil ik ook niet dat ze dit doen. En zou ik hier een klacht over kunnen indienen bij de koeriersdienst, of toch beter doorgeven aan de leverancier dat de door hun ingehuurde koeriersdienst dit doet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb een keer mee gemaakt dat niet de naaste buren getekend haden voor het pakketje maar de buren om de hoek:-( Hartstikke aardig van die buren maar het is niet handig als je 15 minuten verder bij vreemde een pakketje moet afhalen. Dan ga ik liever zelf naar het po Ik denk dat dit komt door de organisatie waar ze voor werken (bv tnt), weinig salaris, slechte arbeidsverhoudingen, hoge werkdruk. De medewerkers weten heel vaak ook niet waar de straten zijn waar ze iets moeten afleveren. Probeer de postbezorger een keer aan te spreken op zijn gedrag. Vaak helpt het als je een goed gesprek hebt. Een vaste bezorger kan dan meer zijn best doen en met plezier zijn post bij jou afleveren. Die van mij toetert nu zelfs als hij mij op straat ziet:-) Wat kun jij doen om niet aansprakelijk gesteld te worden? - Zorgen dat je binnen de verzendperiode (hooguit een par dagen daarna) contact opneemt met de leverancier om aan te geven dat je nog steeds niks ontvangen hebt. - probeer die momenten vast te leggen op email of papier zodat je dit eventueel later kunt overleggen. - probeer een tijdstip af te stemmen waarop je thuis bent. De meeste grote leveranciers geven je de mogelijkheid om een bezorgmoment af te stemmen of om je pakketje te volgen (track en trace). Als er op track en trace staat bezorgd maar je hebt niks ontvangen. Gelijk mailen met de leverancier. - Probeer contact te houden met leverancier bij voorkeur per email zodat je kan bewijzen dat jij genoeg hebt gedaan. Vaak staat in de algemene voorwaarden van de leverancier ook hoe jij aansprakelijk gesteld kan worden. Dus zorg dat je op de hoogte bent van de algemene voorwaarden / leveringsafspraken. Ik denk dat het ook handig is als je "klaagt"/ je bevindingen bij de organisatie die de verzending doet en de leverancier. Zolang niemand hen erop aanspreekt gebeurt er niks en vindt je dus natte pakketjes in de tuin of niet bezorgde pakketjes maar wel een factuur:-(Ik heb mijn bevindingen neergelegd bij o.a. selectvracht en zalando. Ik bestel nogal veel:-) Selectvracht reageerde heel bot maar Zalando was heel correct en gaf aan dat ze hier op gingen letten. Ik vond het fijn dat men de tijd nam om op mijn vraag te reageren. Heel vriendelijk! Ik heb van Zalando geen natte pakketjes meer gekregen:-

Natuurlijk mag de bezorger niet zelf voor ontvangst tekenen. Het tekenen voor ontvangst betekent dat iemand het pakje in ontvangst genomen heeft. En dat is hier juist niet het geval. Je kunt het beste een klacht neerleggen bij het koeriersdienst waar de man/vrouw werkt. Want het minste wat de besteller dient te krijgen is, naar mijn mening, een ernstige berisping. Wèl is het zo dat je buren of huisgenoten voor ontvangst mogen tekenen als zij het betreffende pakje voor jou hebben aangenomen. Groet, Ton

De bezorger mag absoluut niet zelf tekenen. Dit is in principe fraude. De reden dat getekend moet worden is waarschijnlijk een verzekeringskwestie. Zodra er een handtekening voor ontvangst staat is de koeriersdienst verzekeringstechnisch van de verantwoording af. Dus ik zou er zeker melding van maken bij de koeriersdienst.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100