Zit er een tijdvertraging op de achterwielen van een dubbelgelede bus?

In Utrecht rijden gelede bussen, en ook dubbelgelede bussen (zie plaatje). Het viel me op dat de achterste wielen van zo'n dubbelgelede bus tegensturen in de bocht.

Het lijkt er daarbij op, dat die achterste wielen pas beginnen met sturen zodra het achterste deel bij de bocht is aangekomen.

Hoe werkt dat systeem? Reageren die achterste wielen met een bepaalde tijdvertraging op de stuuracties van de chauffeur? Is die tijdvertraging afhankelijk van de snelheid van de bus? Of worden de wielen gestuurd door sensoren in het harmonicadeel die meten hoe scherp de bocht is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Helaas geen idee . Ik weet wel dat opleggers een meestuur constructie hebben....sterker nog, ik heb laatst (toevallig) de vader van de ontwerpers van een soort van die meestuur opleggers gesproken.. tekeningen ervan heb ik niet... Gegeven het bestaan van die constructie bij opleggers kan je uiteindelijk bij een bus uitgaan van hetzelfde principe. Overigens zal dat meedraaien bij achteruitrijden NIET mogen kunnen. Dus zo gauw je achteruit gaat moet er een lock op. In de bron een document (pdf) over electronisch_hydraulische meestuur constructies.

Bronnen:
http://www.v-s-e.nl/fileadmin/inhoud/broch...

De achterste as kan soms onafhankelijk van de andere assen (tegen)gestuurd worden. Dit is handig in scherpe bochten en bij het manoeuvreren op het busperron. Dit kan natuurlijk alleen bij 'puller'aandrijving. Bij 'pusher'aandrijving kunnen de wielen van de achterste as niet (tegen)sturen.

De achteras wordt aangestuurd door een elektronische schakeling via hydroliek. Het doel is dat de achterzijde het spoor van het voorstuk goed volgt. Dat bijdraaien gebeurt pas als het nodig is, dus na het indraaien van de voorzijde.

Ik geloof niets van de antwoorden. Ik denk dat de wielen ongestuurd zijn. Ik weet dat niet zeker, omdat ik geen techneut ben, maar dit zegt mijn gevoel. Ik denk dat als ze wel gestuurd zouden zijn, dat de bussen zijwaarts zouden kunnen gaan bij een storing

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100