Kun je geld terug vragen omdat je studenten OV een maand later pas in is gegaan?

Ik had even een vraagje. Ik zal even de situatie schetsen.

Als je na een bepaalde datum pas 18 wordt. Ik dacht 1 Juni of 1 Juli, dan gaat je studenten reisproduct pas in vanaf 1 Oktober ipv 1 September.

Nou heb ik dus de hele maand September zelf moeten betalen wat toch een flink bedrag is. Bijna 300 euro.

Persoonlijk vind ik het een scheve regeling omdat je nu gewoon wordt gestraft in feite, omdat je later bent geboren.

Een aantal mensen zeiden tegen mij van, kun je dat geld niet terug vragen? Dat bracht me dus aan het denken. Ik kon niet echt ergens een antwoord vinden maar misschien weten jullie hier iets meer over?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Het studentenreisproduct is gekoppeld aan de ingangsdatum van de studiefinanciering. Als iemand nog geen 18 is, gaat die studiefinanciering en dus ook het studentenreisproduct pas in op de 1e van de maand van het eerste volledige kwartaal van de studie (meestal dus per 1 oktober). Had die regel anders kunnen zijn? Natuurlijk, maar dat geldt voor alle regels. Voorbeeld: je krijgt AOW vanaf een bepaalde leeftijd. Maar wie later in de maand jarig is, krijgt die maand minder AOW dan iemand die aan het begin van die maand jarig was. Eerlijk? Nog een voorbeeld: iedereen met kinderen onder een bepaalde leeftijd krijgt kinderbijslag, ook wie dat financieel gezien niet nodig heeft. Eerlijk? Mensen boven een bepaalde leeftijd hebben het rijbewijs E 'cadeau gekregen' bij B. Nu 'krijg' je alleen maar B als je slaagt voor het autorijexamen. Eerlijk? Ik wil maar zeggen: welke regels je ook hebt, er zijn altijd situaties waarin ze minder goeduitvallen dan iemand zou willen of juist beter dan iemand had verwacht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100