Hoe werkt de OV-chipkaart nou bij NS?

Ik ga niet vaak met het OV en wordt niet veel wijzer van de antwoorden op NS-site en hier op GV...

Aan de hand van een voorbeeld;
Kan ik de kaart die ik gebruik in de bus (en nooit hebt gebruikt in de trein) gewoon gebruiken op het poortje bij het station zonder iets te doen?

Of moet ik nog een speciale handeling uitvoeren om mijn OV-chipkaart "Treinpoortje-ready" te maken?

Op de website van NS vertellen ze iets over het opladen bij NS-oplaadpunt, vandaar mijn verwarring...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"Als u voor de eerste keer met uw OV-chipkaart bij NS reist, moet u deze eenmalig activeren. Dit gebeurt automatisch zodra u bij een NS-kaartautomaat saldo op uw OV-chipkaart laadt (standaard 2e klas). Heeft u al voldoende saldo op uw kaart, volg dan de aanwijzingen op het scherm van de NS-kaartautomaat." Om dit "proces" in werking te stellen, moet je je OV-chipkaart tegen het OV-chipkaartlogo rechtsonder op de NS-kaartautomaat houden en vervolgens de aanwijzingen op het scherm volgen.

Nee hoor, de kaart voor de bus en de trein zijn een en de zelfde. Je kunt je kaar inderdaad opladen op het station bij een NSoplaadpunt maar als jij dit al gedaan hebt bij een andere winkel o.i.d. is dat niet meer nodig. Je checkt in op het perron waar je vertrekt en waar je uitcheckt (stationshal bij grote stations) berekent het ding hoeveel je reis kostte. Daar wordt dat dan ook aangegeven en hoeveel er nog op staat.

Even een toevoeging op de bovenstaande antwoorden: Om te kunnen inchecken heb minimaal een saldo van 20€ op je kaart nodig.

De geheimen van de 'OV-Chipkaart' van begin tot eind: - Voordat je ook maar kan beginnen met je reis moet je ervoor zorgen dat je voor de NS €20,- tegoed op je kaart hebt staan en voor de bus (tram en metro) €4,- tegoed. - Als je online jouw OV-Chipkaart opwaardeert, moet je nog de bestelling (oftewel het tegoed) ophalen bij een OV automaat. Deze staan overal, voornamelijk in supermarkten en Primera's. Dit kan ook bij de NS kaartautomaat. Je hebt hier NIET mee te maken als je bij zo'n OV automaat opwaardeert. Nu heb je dus, als het goed is, de OV-Chipkaart zodanig opgewaardeerd dat je genoeg saldo hebt. - Zodra je aan de reis begint moet je inchecken en je hoort als het goed is een *bliep*. Indien een busreis: - Moet je uitchecken zodra je de bus verlaat en eventueel weer opnieuw inchecken als je een andere bus weer ingaat. Bij het uitchecken hoor je *bliepbliep* en het apparaat toont de ritprijs en het huidige saldo. Indien een treinreis: - Hoef je pas uit te checken zodra je bij je eindbestemming bent. Je hoeft dus niet bij elke trein overstap uit te checken en weer opnieuw in te checken. Ook nu zie je bij het uitchecken de ritprijs en het huidige saldo. (NB: je moet wel in- en uitchecken als je naar een andere treinvervoerder zoals Arriva gaat) Met andere woorden; je kunt de kaart voor AL het openbaar vervoer gebruiken (bus, trein, tram, metro). Nu nog wat voetnoten en regels: - Als je voor de eerste keer met een OV-Chipkaart met de trein wil reizen, moet je eerst naar de NS kaartautomaat om wat instellingen in te geven (zoals welke klas je wilt reizen). Pas als je dit gedaan hebt kun je beginnen met de treinreis, duurt slechts een minuutje. - Vergeet NIET om uit te checken, anders verlies je dat instaptarief en dat zou zonde zijn. Je kunt dit weer terugvragen, maar dit kost en tijd en is veel gedoe. Ben je toch vergeten uit te checken? Dan heb je nog 24 uur om alsnog bij het eindstation (van de trein, niet van de bus) uit te checken. - Je kan een negatief saldo hebben op de OV-Chipkaart. Besef wel dat zodra je saldo beneden het instaptarief van €4 of €20,- is, je niet meer kunt inchecken bij de vervoerders. Aanvullende regels van de NS: - 30-minuten-regel: Je moet binnen 30 minuten na inchecken beginnen met de treinreis (Voornamelijk belangrijk voor DalVrij en DalVoordeel) - 60-minuten-regel/passage-recht: Zodra je binnen 60 minuten in het zelfde station in- en uitcheckt kost dit je niets.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100