Krijgt een treinbestuurder, vóór vertrek, informatie over bijzondere situaties die hij onderweg kan verwachten?

Het treinongeluk dat in april in Amsterdam plaatsvond, werd mede veroorzaakt door werkzaamheden aan het spoor. Daardoor moest het treinverkeer uit twee richtingen over één spoor rijden.

In de luchtvaart is het heel gebruikelijk dat piloten vooraf een uitgebreide (mondelinge en schriftelijke) briefing krijgen over bijzonderheden die ze tijdens hun vlucht kunnen verwachten. Krijgen treinbestuurders ook dat soort informatie? Of stappen ze gewoon op de bok en zien/horen ze pas onderweg welke bijzondere situaties ze tegenkomen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Werkzaamheden en verstoringen die bekend zijn voordat een machinist op pad gaan, worden vooraf gecommuniceerd. De machinist is dus op de hoogte van dergelijke bijzondere situaties. Verstoringen die opkomen nadat de machinist al onderweg is, worden telefonisch meegedeeld door de treindienstleider. In dat geval hangt het van de situatie af hoe en op welk moment dat precies gebeurt. In een noodsituatie zal de treindienstleider eerst alle seinen op rood zetten. Zonodig doet hij een algemene alarmoproep naar alle treinen in het betreffende gebied; in dat geval hoort de machinist in zijn cabine een sirene, en zal hij direct een remming inzetten, ongeacht de kleur van de seinen, en ongeacht of hij op dat moment überhaupt een sein ziet. Bij een alarmoproep kan de treindienstleider ook een algemene boodschap inspreken, die alle machinisten in dat gebied zullen horen. Vanaf dat moment werkt de treindienstleider één voor één de betrokken treinen af. Het kan dus even duren voordat een bepaalde machinist aan de beurt is en hoort wat er aan de hand is en wat er van hem wordt verwacht. Het contact verloopt telefonisch: de treindienstleider belt naar het nummer van de trein (bijvoorbeeld: trein 4217), waarop zijn systeem hem automatisch doorverbindt met de betreffende machinist. In het geval van Amsterdam hadden beide machinisten dus vooraf informatie gekregen over de bijzondere situatie. Maar ja, die routine... en dan even niet opletten...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100