Wat is het verschil tussen de gele en de groene bussen in Utrecht?

Ik was op het busstation van Utrecht. Daar reden veel bussen in verschillende kleuren: geel, groen, en blauw-wit.

De blauw-witte bussen zijn van GVU (Gemeentelijk Vervoerbedrijf Utrecht).

Maar zowel de gele als de groene bussen zijn van Connexxion. Is er verschil tussen de gele en de groene bussen? Rijden die op verschillende lijnen, naar verschillende bestemmingen? Of is het gewoon toeval met welke kleur bus Connexxion op een bepaalde lijn rijdt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het GVU verzorgt de stadslijnen, een aantal gaan ook naar Maarssen. GVU is eigendom van Connexxion, er zijn ook ex-bussen van Connexxion die zijn overgestickerd naar GVU-kleuren (gelede Mercedessen). De geel/grijze-bussen (en ook een aantal sneltrams) rijden in de concessie van het BRU, dit is de Stadsregio Utrecht (samenwerking tussen aantal gemeenten rondom Utrecht, zoals Nieuwegein en Houten). De groene Connexxion-bussen rijden in opdracht van de provincie Utrecht (niet BRU dus), dit zijn lijnen die buiten de BRU-regio. Daarom ook de situatie dat de lijnen 50 tussen Utrecht en Zeist met geel/grijze bussen worden gereden, en de bussen die verder rijden naar Doorn, Rhenen en Wageningen in het groen. Daar is een overlap van de twee regio's. Er is bijvoorbeeld ook lijn 58 Zeist-Bilthoven-Hilversum die buiten de provincie komt.

Dit heeft te maken met het feit dat GVU eerst een dienst was van de gemeente. Een staatsbedrijf dus in feite. Dat in de loop van de geschiedenis grotendeels geprivatiseerd werd tot GVU NV, met de gemeente nog altijd als houder van een groot aantal aandelen. Connexxion was in de tussentijd al een privaat resultaat van verschillende samengevoegde openbaar vervoers bedrijven, en verzorgde een aantal lijnen in Utrecht. De gemeente Utrecht wilde vervolgens zijn aandelen GVU aan connexxion verkopen. Maar dit mocht niet zomaar, vanwege het te grote marktaandeel van connexxion dat daar het gevolg van zou zijn. Er werd daarom als voorwaarde gesteld dat connexxion een aantal buslijnen zou overdragen aan GVU NV, in ruil voor de aandelen GVU van de gemeente. Er is dus sprake van twee concurrerende bedrijven, hetgeen ook verschillende kleuren bussen. De verschillende kleuren van de connexxion bussen hebben te maken met of het stadsvervoer of streekvervoer is. Dat kun je ook zien aan het "Voor U" logo op de stadsbussen. Voor U is het gemeente orgaan dat GVU en Connexxion overkoepelt om te zorgen voor een goede OV dienst in de stad. Dit logo staat niet op de groene bus en dat is dan ook een regionale ofwel streekbus. Overigens vertrekken er op Utrecht CS ook nog bussen van concurrent Arriva! :P

Bronnen:
http://www.vooru.nl/reisinformatie/lijnenn...

De gele Connexxionbussen rijden naar bestemmingen buiten de provincie Utrecht, de groene blijven binnen de provincie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100