wat is gevaarlijker voor de andere automobilisten? een te langzame automobilist, of een te snelle?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Beide zijn even gevaarlijk. Een persoon die te langzaam rijdt heeft vaak een tekort aan verkeersinzicht. De bestuurder past dan de snelheid aan aan zijn inzicht en reactie vermogen om aanrijdingen te voorkomen. En persoon die te hard rijdt is overmoedig en denkt het voertuig ten alle tijden onder controle te hebben, de tijd heeft intussen geleerd dat zelfs de beste chauffeur / coureur dat niet heeft, een kiezelsteen op de rijbaan kan dan al een kleine ramp veroorzaken.

De toevoeging van het woordje "te" geeft al aan dat beide ongewenst zijn. Welke van de twee gevaarlijker is zal van de omstandigheden afhangen, op een glad wegdek zal te snel gevaarlijker zijn, in de mist is te langzaam weer gevaarlijk.

Ik denk dat heel vaak een (veel) te langzame automobilist erg gevaarlijk is, niet omdat hij zo langzaam rijdt, maar omdat hij niet door heeft wat er om hem heen gebeurt. Dat maakt het gevaarlijk. Een te snelle automobilist is uiteraard ook gevaarlijk, maar is meestal wel met zijn gedachten bij het verkeer, en is zich over het algemeen bewust van het feit dat hij te snel rijdt.

Ongelukken zijn vaker het gevolg van te hard dan te langzaam rijden. Dat brengt het antwoord op 'de te snelle automobilist'.

Op de autosnelweg is een te langzame automobilist gevaarlijker dan en te snelle. De laatste is alert en let goed op en past zich (meestal) wel aan, aan gevaarlijke situaties. Hij kan wel voor veel irritatie zorgen door bumperkleven e.d. De te langzame automobilist zorgt voor gevaarlijke situaties en ergernis omdat anderen hem willen inhalen, en inhaalmanoeuvres weer voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Op 2-baans wegen is de te snelle automobilist een gevaar op de weg. Er zijn meer onverwachte situaties, denk aan bochten in de weg, (overstekende) fietsers e.d, en is de kans groot dat je de macht over het stuur kwijtraakt met alle gevolgen van dien. De langzame man geeft voornamelijk irritatie. Al het achterop komende verkeer moet ook langzaam rijden als er nauwelijks inhaalmogelijkheden zijn. Maar ook hier geldt: risico voor gevaarlijke inhaalmanoeuvres

Het is allebei gevaarlijk. Maar misschien is heel langzaam rijden nog wel gevaarlijker. Hoewel langzame bestuurders vaak ‘niet betrokken’ zijn bij ongevallen, worden zij wel vaak als ‘oorzaak’ genoemd voor de agressie van andere bestuurders, die zo geïrriteerd raken dat ze ervoor kiezen om de wet te overtreden. Het verkeer is ongetwijfeld het veiligst wanneer alle wagens zich aan dezelfde, toegestane snelheid voortbewegen. De Duitse snelwegen zijn een goed voorbeeld van het feit dat zeer hoge snelheden nog steeds relatief veilig kunnen zijn, zolang alle bestuurders zich hiervan bewust zijn en deze hoge snelheden kunnen aanhouden. Maar als het merendeel van de bestuurders op een snelle weg bereid is een snelheid van 120 km/h aan te houden en er plotseling een auto verschijnt die slechts 70 of 80 km/h rijdt, kan dit leiden tot een ernstige kettingbotsing met meerdere auto's. Een ander gevaar van te langzaam rijden is de verhoogde kans op bumperkleven. De verantwoordelijkheid voor het houden van een veilige afstand ligt bij de bestuurder erachter, maar als de bestuurder ervoor veel te langzaam rijdt, dan zullen de bestuurders achter hem dit aangeven door dichter op hem te gaan rijden. Als u zelf echter vastzit achter een heel langzame bestuurder en zijn rijstijl voor een mogelijke gevaarlijke situatie zorgt, dan is toeteren de veiligste manier om hem te waarschuwen.

Bronnen:
http://www.artikelenland.nl/Article/De-gev...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100