Waarom zitten alle asseccoires op je fiets links?

Niet alleen een dynamo, maar ook de standaard en het slot zitten links. Waarom zot dit juist links, terwijl de hele wereld juist ingesteld is op rechts? Ik zou het dan logischer vinden als ze fietsen ook rechts afstappend zouden maken.

Toegevoegd na 15 minuten:
Ik weet overigens ook dat accessoires verkeerd getypt is =)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat de meeste mensen rechtshandig zijn. Daardoor zijn sommige handelingen van nature zo dat het handiger is. Voor rechtshandigen is het makkelijker om ver te moeten reiken met de rechterhand dan met links. Dus is het makkelijker om links van de fiets te lopen MET controle over het rechter handvat. Het is uit studie gebleken dat rechtshandige afzetten met links. Doordat de rechtshandige mens dus automatisch het gewicht moeiteloos op het linkerbeen over kan brengen is links opstappen dus makkelijker. Het gewicht op het linkerbeen verplaatsen en de zwier over het zadel maken met het rechterbeen. Door de twee bovenstaande redenen lopen de rechtshandigen dus links van de fiets. En als je al links van de fiets bent is het dus ook makkelijker om de accesoires links te hebben. Ook voor het slot geldt weer, het is voor je rechterhand makkelijker om te reiken en een grotere handeling te doen dan met de linkerhand. Dit is ook de reden dat de kettingkast juist weer rechts zit. Dit geeft je aan de linkerkant weer meer loopruimte. Met afstappen is het dus hetzelfde, het is makkelijker om het gewicht op een statisch linkerbeen te zetten en de beweging te maken met het rechterbeen. Er zijn ook fietsen speciaal voor linkshandigen, dan zit alles dus andersom op de fiets. Bovenstaande geldt dus ook tegengesteld voor linkshandigen. Die zetten af met rechts etc. (uitzonderingen in het verhaal daargelaten is dit zo voor de gemiddelde mens) Toegevoegd na 16 minuten: Het hele stuk heeft eigenlijk gewoon te maken met de dominantie van de ledematen. Het gros van de mensheid heeft een dominante rechterhand en daarbij een dominante rechter been. Met die twee maak je dus makkelijker bewegingen. Linkse dominantie kennen we allemaal als linkshandigen. Er is echter ook kruisdominantie mogelijk, dit worden echter wel uitzonderingen genoemd.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lichaamsschema

(Accessoires bedoel je wellicht. ) Omdat de doorsnee mens aan de linkerkant van de fiets opstapt. Hoeft ie niet om te lopen (ik heb zo'n vermoeden dat ik je volgende vraag weet!).

Als je rechtshandig bent, en dat is toch nog steeds het gros van de mensheid, is het makkelijker om links op te stappen. Probeer maar eens als rechtshandige aan de rechterkant van je fiets op te stappen. Dat is een stuk moeilijker. Voor de linkshandigen onder ons kan het verholpen worden door iedere fietsenhandelaar.

ik ben rechts omdat de meeste mensen met rechts sturen...dan heb je je hand vrij om bijvoorbeeld te bellen. als ik de fiets pak, pak ik de fiets eerst met mijn rechterhand bij het stuur.. en dan draait mijn linkerhand zo het slot open, met de fietssleutel. heel veel dingen zijn rechtshandig uitgedacht. zou wel een rechtshandige wereld zijn.

Omdat ik rechtshandig ben, vind ik het fijn dat de dynamo links zit. Dan kan ik mijn rechterhand aan het stuur houden. Of het op- en afstappen bepaald wordt door het feit of je links- of rechtshandig bent dat weet ik niet. Het kan ook zijn dat je het doet zoals het je geleerd is. Mijn man is ook rechtshandig en hij stapt aan de rechterkant van de fiets op en af. Dat is veel veiliger als je in een drukke stad fietst, dat heb ik wel gemerkt. Als je linkshandig bent zit er inderdaad een hoop aan de verkeerde kant. Fiets op de standaard zetten (zit aan de verkeerde kant van de fiets). (Is op te lossen door eerst op het zadel te gaan zitten en dan pas met de linkervoet de standaard in te klappen.) Zie ook: http://www.goeievraag.nl/vraag/maakt-rechts-linkshandig-fiets-stapt.6236 http://www.goeievraag.nl/vraag/linkse-fietsen.4388

De belangrijkste accessoire van je fiets, te weten kettingblad, ketting en versnellingsapparaat zitten eigenlijk altijd rechts. Dus voor de balans bouwen we overige zaken in eerste instantie aan de linker zijde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100