Kan ik een brommerrijbewijs ophalen als mijn rijbewijs is ingevorderd?

Mijn rijbewijs is ingevorderd en ik heb op dit moment niet genoeg geld om deze terug te krijgen.. Maar ik heb wel een scooter en wil daarop gaan rijden. Kan ik dan gewoon een brommerrijbewijs op het gemeentehuis ophalen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Beste Snurkie, een rijbewijs invordering betekent voor elk rijbewijs dat je bezit. Dus ook voor de brommer. Het is een algemeen rij ontzegging in nederland. Dat wil zeggen dat als de politie je rijbewijs inneemt je echt zou moeten wachten tot je die terug kunt krijgen.

Het invorderen van je rijbewijs is maar een "symbolische" daad. In feite krijg je een rijverbod opgelegd. Je mag dus met geen enkel gemotoriseerd voertuig rijden op dat moment, ook al zou je een bewijs op zak hebben.

Wanneer je rijbewijs is ingevorderd, geldt dit voor alle categoriën, dus ook AM (bromfiets). Het hangt echter van de reden af waarom deze is ingevorderd: is het vanwege een (grove) overtreding (bijvoorbeeld artikel 5 of artikel 8), dan zul je de tijd die de Officier van Justitie oplegt "Uit moeten zitten". Komt het door een artikel 130 (vermoeden van onvoldoende rijvaardig, danwel lichamelijk of geestelijk geschiktheid), dan ontvang je van het CBR een brief waarin staat waarom en voor hoe lang je rijbewijs ongeldig wordt verklaard. Bij medische gevallen staat er ook bij dat je, na niet al te lange tijd, een oproep kunt verwachten voor een bezoek aan een medisch specialist (op kosten van het CBR). In deze brief staat vervolgens dan ook dat je met genoemde brief bij het gemeentehuis (tijdelijk) een rijbewijs AM aan kunt vragen (op eigen kosten).

Bronnen:
http://www.rijbewijsinbeslaggenomen.nl/rij...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100