hoe werkt een pont?

ik vaar altijd als ik naar school fiets op de pond, maar wat ik me nou af vraag is, hoe werkt zo een pond? wand zit hij vast aan een ketting of niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn verschillende soorten. Sommige lopen langs een ketting of kabel (de zogenaamde kabelpont), sommige hebben een motor en worden bestuurd net als de meeste andere boten. (Zie de ponten over de meeste van onze rivieren, meren en zeeën.) Veel kleinere kabelpontjes worden door de passagier(s) zelf met een zwengel of een touw naar de overkant getrokken. De meeste kleinere pontjes zijn kabelponten, want dat is goedkoper qua energieverbruik en personeel; je hebt immers meestal geen bestuurder nodig. Een kabelpont kan natuurlijk wel problemen geven als er vaartuigen moeten passeren.

Een pont kan op een motor werken, dan is het gewoon een motor schip. Maar kan ook worden voor getrokken met een kabel, ook zijn er nog pontjes die een gier anker gebruiken. Echter de pont met motor is het meest gebruikt

Een pont (met ketting) wordt aangedreven door een (diesel)motor. Bij en "normale" boot drijft de motor een schroef aan die de boot voortstuwt. Omdat een pont met de voorkant en de achterkant tegen de oever vaart (in ondiep water), is er geen plaats voor een schroef. De ketting ligt aan beide oevers goed verankerd en de motor drijft een mechanisme aan, dat de boot aan de ketting voorttrekt. Hierdoor is het ook gemakkelijker om vooruit en achteruit te varen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100