Wat is het verschil tussen een duwboot en een trekboot?

Of is een duwboot een trekboot als die aan de voorkant van het schip vaart en visa versa..

Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Een trek boot heeft een scheppe voorkant en een duwboot heeft een platte voorkant deze platte voorkant kan dan makkelijk tegen de schuiten worden aangelegd.

Duwboten worden in Europa alleen in de binnenvaart gebruikt. In de Verenigde Staten en Japan worden ze ook op zee gebruikt bij het vervoer van sea barges, zeelichters. Sleepboten ("sleepboot" is de juiste term voor wat jij een "trekboot" noemt) bestaan in diverse varianten en worden breder ingezet dan duwboten. Zo worden er sleepboten gebruikt op zee, aan de kust, in havens en op de rivieren, dus in de binnenvaart. Zie voor meer informatie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Sleepboot#Types. Een sleepboot is volgens http://nl.wikipedia.org/wiki/Sleepboot een relatief klein schip met een groot motorvermogen en een speciale trekschroef of schroeven dat wordt gebruikt in de sleepvaart. Deze tekst op http://nl.wikipedia.org/wiki/Sleepboot geeft duidelijk verschillen en overeenkomsten aan: "Binnenvaartsleepboot Dit type sleepboot opereert in havens en op de rivieren. Er bestaan globaal een drietal typen. De eerste en oudste is de conventionele sleepboot, daarnaast de duwboot welke dus een object opduwt en een tussenvariant, de duw/sleepboot. Dit treffen we vaak aan bij oudere sleepboten die op deze wijze multi-functioneel en dus beter inzetbaar zijn. Het voordeel van de duwboot is dat het schroefwater vrij weg kan stromen, terwijl bij een conventionele sleepboot dit - gedeeltelijk of geheel - tegen het te slepen object stroomt waardoor extra weerstand ontstaat en dus meer vermogen nodig is voor hetzelfde resultaat." Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Duwboot vind je verder onder meer deze informatie: "Een duwboot is een schip dat zelf geen lading vervoert, maar als aandrijving werkt voor 2, 4 of 6 grote, bijna vierkante stalen bakken (de zogenaamde "duwbakken") met lading. Deze wijze van vervoer wordt met de term duwvaart aangeduid." en "Duwvaart in Nederland In 1956 werd de duwvaart in Nederland geïntroduceerd door het baggerbedrijf R. Boltje & Zonen NV uit Zwolle. Met de sleepboot Amazone liet het bedrijf zien dat met een sleepboot zowel het slepen als wel het duwen van een geladen bak mogelijk was. Dit idee werd als snel overgenomen, want bij het in onbruik raken van sleepschepen werd bij de meeste sleepboten de voorsteven/kop aangepast, om als duwboot dienst te kunnen gaan dienen. Verder zijn er ook binnenvaartschepen waarvan de voorsteven geschikt is om een duwbak aan te koppelen, waardoor er meer vracht vervoerd kan worden.". Soms is dus aanpassing van de voorsteven/kop van een sleepboot nodig om als duwboot dienst te kunnen doen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Duwboot
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sleepboot
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sleepboot#Types

duw boot duwt trek boot trekt

Het begrip trekboot - of trekschuit - is eigenlijk iets van vroeger. Het komt uit de binnenvaart. Toen vroeger relatief kleine bootjes nog niet voorzien waren van een zelfstandige aandrijving, werd veelal gebruik gemaakt van paarden. Deze paarden liepen dan op de wal en waren met touwen verbonden aan de "schuit". Zo werd de boot voortgetrokken. Vandaar de benaming "trekboot - of trekschuit". Dit gebeurde natuurlijk over relatief korte afstanden om bijvoorbeeld landbouwproducten naar de veiling te brengen e.d.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100