Waarom is het niet verplicht om gordels te plaatsen achterin auto's waar deze niet in zitten?

In hele oude auto's zitten achterin geen gordels, je mag hier gewoon achter in zitten en krijgt geen bekeuring omdat er geen gordels zitten. Is het niet krom dat de veiligheid van mensen op spel te zetten in deze auto's terwijl het dragen van een gordel verplicht is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Waarschijnlijk omdat ze voldoen aan de eisen zoals ze in die tijd golden. En geen noemenswaardig gevaar voor de verkeersveiligheid opleveren. Dat in combinatie met de ondoenlijkheid om gordels alsnog te laten plaatsen, zal er toe hebben geleid dat er is gekozen om dit niet achteraf dwingend op te leggen.

In 1975 was de gordel zo ingeburgerd dat hij voorin de auto verplicht werd gesteld voor iedere nieuw te ontwerpen auto. Een jaar later werd het verplicht om de autogordel te dragen. Personenauto's die tussen 1 januari 1971 en 1 januari 1990 in gebruik zijn genomen, moeten zijn voorzien van autogordels voorin. Personenauto's van voor 1971 hoeven geen autogordels te hebben. Personenauto's die vanaf 1 januari 1990 in gebruik zijn genomen, moeten zijn voorzien van autogordels voor alle zitplaatsen die naar voren zijn gericht. Het gebruikmaken van autogordels voor passagiers op de achterbank van personenauto's is verplicht sinds 1 april 1992.

Vaak worden nieuwe regels ingevoerd voor nieuwe vaartuigen omdat het achteraf aanbrengen van voorzieningen zeer veel kost. En mensen op kosten jagen wordt meestal niet gewaardeerd.

Elke auto heeft een gelijkvormigheidsattest. Dit attest geeft aan dat de auto in overeenstemming is met het model dat ter goedkeuring voorgelegd is om ingevoerd te mogen worden. Als dit model geen gordels heeft en toch invoertoelating krijgt, heeft het een gelijkvormigheidsattest en lan men niks aanmerken op de constructie. Sommige ingrepen zijn dan zelfs verboden (bv. weghalen van zetels achteraan mag niet), maar zelf gordels installeren mag wel denk ik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100