waarom rijden de eerste in de file niet gewoon harder

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Onderzoekers van universiteiten in Japan hebben het getest door 22 voertuigen op een 230-meter parcours(zie video) te zetten. Zij vroegen bestuurders om gelijkmatig te rijden met 30 km/u, en aanvankelijk ging het verkeer soepeltjes door. Maar er kwamen al snel kleine schommelingen in afstanden tussen auto's. De vrije stroom splitste op, tot uiteindelijk een cluster van voertuigen werd gedwongen volledig te stoppen. Die cluster spreidde zich als een schokgolf achteruit. Telkens als een voertuig aan de voorzijde van de cluster met zo'n 40 km/h kon ontsnappen, sloot een ander voertuig zich achter de file aan. De schokgolf "reisde" achteruit door de cirkel van voertuigen met ruwweg 20 km/h. Dat komt overeen met wat waargenomen wordt in de praktijk...

Bronnen:
http://altijdnieuwsgierig.blogspot.com/200...
http://www.newscientist.com/article/dn13402

files ontstaan met een golfbeweging en lossen zich ook zo op als de eerste auto harder gaat rijden duurt het even voor de tweede dat ook gaat doen de reactie tijd!!

Bronnen:
http://www.stepnet.nl/stepnet/content.asp?...

En als de voorste nou niet harder kan ? Door bv wegwerkzaamheden, of doordat het een langzaam rijdend landbouwvoertuig is op een 2-baansweg ?

het kan dat er een ongeluk is gebeurd

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100