Waarom hebben sommige rijstroken op de snelweg een permanent rood kruis?

Iedereen die wel eens op de snelweg is geweest, is bekend met het fenomeen van rode kruizen boven de rijbaan. Normaliter houdt dit in dat er, bijvoorbeeld, een ongeval heeft plaatsgevonden waardoor de rijstrook dicht is. Maar waarom zijn sommige rijstroken eigenlijk altijd dicht? En hangt er altijd een rood kruis boven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Deze stroken houden verband met CO2-uitstoot en geluishinder. Bij de spits gaan ze vaak wel open. Rijkswaterstaat: In de Coentunnel liggen totaal tien rijstroken, maar er mogen er maar acht open. Dat heeft te maken met milieu-effect rapportages. De stroken die wij het minst nodig achten zijn dicht. Dat de stroken er toch liggen, is met het oog op de toekomst. Voor als het nog drukker wordt en de regels veranderen. Maar dat is dus echt toekomstmuziek. Toegevoegd na 54 minuten: De wettelijke procedure op grond waarvan een spitsstrook kan worden aangelegd, is gebaseerd op tijdelijk gebruik. De spitsstrook rechts – op de vluchtstrook – of de spitsstrook links gaat alleen open bij een bepaalde verkeersintensiteit van minimaal 1350 voertuigen per uur per rijstrook. Dit heeft onder meer met milieueisen en geluidsoverlast voor de omgeving te maken. Toegevoegd na 6 uur: Waarom dit hiermee te maken heeft, heb ik nog niet kunnen vinden.

Bronnen:
https://www.kijkmagazine.nl/artikel/waarom...
https://www.metronieuws.nl/binnenland/2014...

Waarschijnlijk denk je dat ze nooit open zijn vanwege het tijdstip dat jij ze ziet. Als je bijvoorbeeld niet in de spits rijdt, zal in jouw beleving het kruis boven de spitsstrook altijd rood zijn. Rijstroken die echt nooit open zijn, zijn mij niet bekend (en ik rijd toch echt veel en door het hele land).

Vluchtstroken worden vaak als spitsstroken opengesteld. Als het niet te druk is gaan ze dicht. In wezen zijn de vluchtstroken ook gemaakt voor de hulpdiensten. Op de A27 heb je ook een linkerstrook (Utrecht richting West) die smaller is dan de normale rijstroken. Deze strook gaat dicht bij minder drukte. Als deze strook open is en het is erg druk gaan de snelheidsmaxima naar 80 km/hr. Toegevoegd na 35 seconden: Permanente rode kruisen zijn er dus eigenlijk niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100