Welk rijbewijs heb ik nodig om een kraanmachine van 3.5 ton te trekken?

Welk rijbewijs is er nodig om een kraanmachine van 3,5 ton te trekken? Er komt natuurlijk ook nog het gewicht van de aanhangwagen bij, al weet ik niet precies hoeveel dit is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Daat heb je rijbewijs CE voor nodig. E is voor de aanhanger. Aangenomen dat je de aanhanger met een vrachtwagen trekt. Als je hem met een flinke personenauto trekt heb je BE nodig.

Dat kan met BE, maar niet met elke combinatie auto+aanhanger. Met rijbewijs BE mag je een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) En 'onder bepaalde voorwaarden' een aanhanger of oplegger gebruiken waarvan het gewicht meer is dan 3.500 kg. Die bepaalde voorwaarden zijn kort gezegd: - Het trekkend voertuig heeft een maximale massa van max 3500 kg. - Het verschil tussen maximale massa en ledig gewicht van trekkend voertuig mag je optellen bij de maximale massa van de aanhanger - De asdruk van de aanhanger mag niet meer dan 3500 kg zijn. Of dat met jouw eigen personenauto + aanhanger kan, zul je zelf moeten uitrekenen. Heb je niet heel vaak vervoer nodig voor de kraan, dan is het het beste om je BE rijbewijs te halen (in 1 dag) en een BE-combinatie te huren.

Bronnen:
http://www.evo.nl/site/vernieuwde-rijbewij...
http://www.wittesmid.nl/verhuur_be-oplegger.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100