Bij een groen stoplicht (auto) heeft de fietser op het fietspad ernaast dan voorrang?

Als je als auto een groen stoplicht hebt en bijvoorbeeld rechtsaf wilt slaan (bij een stoplicht zónder pijl), heeft een fietser die dan op het fietspad fietst waar ik overheen moet rijden om de bocht te maken dan voorrang? Ik twijfel aangezien er dan haaientanden staan aangegeven bij het fietspad (voor mij) maar ik wel een groen licht heb.

Weet jij het antwoord?

/2500

Mij lijkt het dat de fietser voorrang heeft want jij maakt een bocht en dan komt de fietser rechts van jou waardoor hij voorrang heeft.(voorrang van rechts)

Ook bij stoplichten moet je rechtdoorgaand verkeer (dus ook fietsers) voorrang geven, zelfs als de fietser dronken zonder licht door rood zou rijden. Belangrijk is dat de wegenverkeerswet niet spreekt over wanneer iemand voorrang hééft, maar in welke situaties welke weggebruikers voorrang moeten verlénen aan welke andere weggebruikers. Toegevoegd na 3 uur: Uiteraard begaat de fietser in die laatste situatie meerdere overtredingen, maar dat betekent niet dat jij hem geen voorrang hoeft te verlenen. Je moet trouwens sowieso altijd (artikel 5 WVW) zodanig beslissen dat je jezelf en anderen zo min mogelijk hindert of in gevaar brengt, zeker als het om "zwakkere verkeersdeelnemers" gaat. Als dat betekent dat je om een ongeluk te voorkomen iemand voor moet laten gaan die eigenlijk jou had moeten laten voorgaan, dan ben jij (dus) alsnog verplicht om voorrang te verlenen. Toegevoegd na 3 uur: Ook als jij het rechtdoorgaande verkeer bent en iemand slaat af. Dus als jij die rechtdoorgaande fietser bent dan "heb je voorrang", maar knalt iemand hem er alsnog bruusk voorlangs dan ben je, ondanks je voorrang en ondanks je positie als zwakkere verkeersdeelnemer, dus alsnog gewoon verplicht de aso voor te laten gaan.

als je moet kruisen - van rijbaan wisselt - met de fietser heeft hij/zij ander altijd voorrang

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100