mag je rood zwaailicht gebruiken?

ik weet dat je blauw niet mag gebruiken en oranje alleen voor gevaarlijke situaties is maar hoe zit het met rood?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik neem aan dat deze vraag over een zwaailicht op een voertuig op de openbare weg gaat. Je mag op een auto (of een ander voertuig) geen overbodige verlichting voeren. Een zwaailicht (welke kleur dan ook) zonder funktie wordt wel zo gezien en mag dus niet ! Rood heeft bovendien al reeds een funktie in het verkeer als achter- en remlicht. Je mag die funktie al helemaal niet verstoren door andere verlichting in die kleur te voeren. Dat levert mogelijk gevaarlijke situaties op. Vandaar dat je sowieso ook geen rood licht aan de voorkant van je voertuig mag voeren. (Oók niet die vroeger zo populaire Knightrider-looplampjes !)

Je mag zwaailichten gebruiken waar je wilt, zolang het maar niet op de openbare weg is. Over rode zwaailichten staat niets in de wet, maar wel dat een auto nooit rood licht naar voren mag laten schijnen. En dat gebeurt met een zwaailicht wel als je deze op het dak van je auto zet.

In de regeling voertuigen is duidelijk gesteld welke verlichting welk voertuig mag dragen onder welk omstandigheden. Het rode zwaailicht is net als het groene voorbehouden aan de commando- verbindingsvoertuigen van politie, brandweer en ambulance.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0025798/2016-03-02

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100