Hoe onderhandelen bij aankoop van nieuwe auto?

Hallo,

Na 13 jaar genoten te hebben van mijn auto is het helaas tijd om afscheid te nemen. Ik ben van plan om de komende twee weken bij meerdere dealers langs te gaan. Ik wil het liefst een Seat Ibiza FR connect kopen. Met de opties die ik wil is die 17500 excl. kosten rijklaar maken. Op de tweede plaatst staat een Renault Clio.
Mijn zoon gaat met me mee naar de dealers. Hij studeert nog, maar als bijbaan is hij altijd een verkoper geweest, dus hij weet opzich wel te onderhandelen. Hij gaf me al een paar tips mee. Ik heb met hem afgesproken dat hij vooral het gesprek zal voeren met de verkoper. Mijn zoon weet al wat ik wel en niet in de auto wil hebben dus dat is geen probleem.

(De reden dat ik mijn zoon meeneem is omdat ik een vrouw ben die helaas 0,0% verstand heeft van auto's... Het was maar dat mijn zoon me vertelde dat je kan onderhandelen bij de aankoop anders had ik hem waarschijnlijk voor de volle mep gekocht)

Het is nu zo dat wij helaas niet weten hoeveel er ongeveer van zo een auto af kan. Met 10% zou ik tevreden zijn, maar ik weet natuurlijk niet of dit mogelijk is. Op de websites van de dealers kon je al zien welke modellen ze in de showroom hebben staan, maar dit zijn helaas modellen, waarbij de kleur voor mij not done is. Ik wil er dus eentje nieuw bestellen, vanuit de fabriek.

Iemand enig idee hoe ver autoverkopers meestal zakken? En heeft iemand nog eventuele tips voor bij het onderhandelen?

P.S. de auto die ik nu heb wordt niet ingeruild.

Weet jij het antwoord?

/2500

Gebruik je huidige auto als inzet om in te ruilen. Daar krijg je een X bedrag voor terug. Vraag dan nog eens de prijs zonder inruil. Zo creëer je zelf een onderhandelings marge. Als je een full options auto hebt, bluf dan bv dat je de airco niet wilt. Dat eruit bouwen kost extra geld en een model zonder zal wel niet bestaan. Hetzelfde kan je met ABS proberen. Wees niet bang om een zeur Piet te zijn. Ga eens naar een dealer iets verder van huis, die zal een hogere korting geven. Je zit dan wel met langere reistijden voor het onderhoud. Neem geen geld of pinpas mee, kan je ook geen overhaaste beslissingen nemen. Zeg ook dat je budget kleiner is dan dat je in gedachten hebt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100