Is er een nauwkeurigheid vereist op de boordcomputer in een auto?

Na het vullen van de brandstoftank druk ik de tellers op "0". Als deze bijna leeggereden is meld hij verbruik, snelheid... en ook verbruikte brandstof.
De wagen voorspeld 42 liter verbruikt (tankinhoud = 55liter), als ik dan terug vul kan er 45 liter in. Dit betekend een foutmarge van 6%.
Ik moet wel toegeven dat die foutmarge stabiel 6% blijft.
Maar de autoconstructeur liegt mij dan wel voor en voorspelt alles met betere cijfers.
PS. ik heb een start stop - bij stilstand is mijn verbruik "0"

Weet jij het antwoord?

/2500

Boordcomputer meten niet de benzine die wordt ingespoten maar doen hun voorspelling op basis van afstand en gemiddelde snelheid. Als jij meer dan gemiddeld je rempedaal gebruikt (in de binnenstad) of als je met piepende banden wegtrekt bij een stoplicht gebruik je bij lage snelheid over weinig afstand veel meer benzine. Daar houdt een boordcomputer geen rekening mee.

Op de eerste plaats is een boordcomputer geen exact instrument. Hij berekent aan de hand van de hoeveelheid ingespoten brandstof hoeveel er verbruikt is. De vorm van een tank is echter zo dat het nog al moeilijk is om de exacte nog aanwezige hoeveelheid te berekenen. Verder is de maat van je banden van grote invloed op de berekening. banden met een andere diameter (afrolstraal) hebben ook een invloed op het verbruik. Mooie velgen met van die platte, brede banden? Je zult het aan de pomp merken! Wijkt je snelheid niet ook een stuk af? Ik zie zelden auto's waarbij de snelheid nauwkeurig wordt weergegeven. Vaak kun je ergens in een submenu een correctiefactor opgeven. Soms kan dat alleen door de garage gebeuren met een laptop. Verder zijn natuurlijk alle factoren die in de reacties gegeven worden van invloed. Rijstijl, bandenspanning, tempratuur, noem het allemaal maar op. Zelfs de temperatuur van de benzine tijdens het tanken. Maar als je weet dat er wat afwijking in zit, kun je er wel degelijk rekening mee houden. Als mijn auto meld dat ik nog voor 50 kilometer brandstof heb, ga ik niet proberen of dat klopt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100