Als de airco in je auto niet meer werkt, kan dit dan komen doordat de condensafvoer verstopt zit?

Vraag spreekt voor zich.

Toegevoegd na 3 uur:
De reden dat ik dit vraag is omdat de auto van binnen erg vochtig is, sinds dat de airco defect is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een airco dien niet meer werkt kan diverse oorzaken hebben: In de meeste gevallen is er koelgas ontsnapt. Hoewel een airco in principe een gesloten systeem is lekt er toch altijd wel wat koelgas weg. Op den duur is er nog maar zo weinig van over dat de airco gewoon niet meer goed functioneert. Ga er even mee naar een garage of een koel-specialist en die kan dan het gas weer bijvullen. (kost je ongeveer 100 Euro) Natuurlijk kan het ook zijn dat de luchtstroom simpelweg geblokkeerd is door bladeren, een vloermat o.i.d. Dat is een kwestie van schoon maken, of de luchtweg weer vrij maken. Andere problemen kunnen vaak van echte defecten komen. Een lekke leiding waar het koelgas door ontsnapt of een pomp (compressor) die defect is komen regelmatig voor. Ook hiervoor is een bezoek aan een garage nodig. Ga niet zelf lopen klussen (afgezien van schoon maken) aan installaties met koelgassen ! Er zijn milieu-risico's en je hebt sowieso speciale apparatuur en gas nodig. Toegevoegd na 1 uur: M.b.t. je aanvulling over het vocht: Een airco heeft als eigenschap dat het ook het vocht uit de lucht haalt. Dit komt doordat de koude lucht tegen de verdamper aan slaat en daar tijdens het afkoelen een deel van haar capaciteit om vocht vast te houden verliest. Het overtollige water zet zich dan af op de verdamper en wordt van daaruit in principe afgevoerd. Het vocht zat dus al in de auto ! Maar omdat er natuurlijk steeds nieuwe lucht (met vocht) wordt aangevoerd zal het totaal aan vocht in de auto dus toe kunnen nemen. Maar dan zou zich tijdens het gebruik van de airco wél duidelijk een plas water, of minimaal een vochtige plek moeten vertonen. Daarmee zou de lokatie van de verstopping zich al snel moeten verraden. Als dát het probleem is dan heeft het zeker zin eerst zelf even te kijken en eventueel het afvoerkanaal schoon te maken. Maar, met dit klamme winterweer kan het ook gewoon de lucht zelf zijn die vochtig is. Of de ramen hebben ooit open gestaan en er is regenwater binnen gekomen. Dat is ook niet zo snel weg met dit weer.

Nee, als de condenswater afvoer verstopt zou zitten zou de airco gewoon functioneren. Omdat hij zijn water niet kwijt kan, krijg je wel water / vocht overlast in de auto. Eenvoudig op te lossen door even in de afvoer te blazen, of er een luchtpistool op te zetten. Het kan zijn dat het systeem beveiligd is, als het afvoer bakje vol zit de airco niet meer werkt. De kans dat deze beveiliging er zit is heel erg klein.

Meestal moet hij weer "bijgevuld" worden (d.w.z.: leeggehaald en opnieuw gevuld). Ik heb begrepen dat dat komt omdat er materiaal door de wanden van de airco kan ontsnappen. Klusje kost onder de 100 euro, als je niet naar een dure toko gaat.

Een veel voorkomende "panne" is dat gewoon het interieurfilter of pollenfilter verstopt zit. Daardoor komt er nauwelijks nog lucht binnen en droogt het binnengekomen vocht (regenweer= natte schoenen, kleding etc.) nauwelijks op.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100