Ik heb last van angst tijdens mijn autorijlessen. Hoe kan ik dit tegen gaan?

Ik heb nu 3 lessen gehad. Van te voren had ik niet gedacht dat ik last van angst zou hebben, maar het is echt erg.

Ik begon op een terrein. Sturen en gas geven. Na een rondje gingen we meteen de weg op, die niet bepaald rustig was. Het sturen ging gelijk al niet lekker en het kijken ook niet. Dit was ook de 2e les zo. Bang dat ik ergens tegenaan rijd, dat het mis gaat. En juist dan gaat het fout...

Gisteren was een ramp. Ik moest iemand die voor mij leste naar huis rijden aan de andere kant van de stad. Door drukke straten. Ik vond het eng, ik wist links en rechts niet meer en gaf te veel gas. De instructeur moest keihard op de rem trappen dus toen schrok ik me helemaal rot. Later gebeurde het nog een keer. Toen zijn we in een heel rustige wijk gaan rijden en ik mocht geen gas meer geven omdat het te gevaarlijk zou zijn.

Nu durf ik niet meer. De lol is er helemaal af en ik word gek als ik weer aan rijles denk. En dan heb ik nog maar 3 lessen gehad.

Hoe zou ik het best hiermee om kunnen gaan? Ik wil toch graag mijn rijbewijs halen.

Toegevoegd na 5 minuten:
Aan mijn theoretische kennis ligt het niet, ik ken alles al. Maar eenmaal in de auto ben ik alles vergeten. Ik weet niet eens meer wat links en recht is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Allereerst: probeer de stress die komt door het idee "het lukt niet, maar ik wil echt mijn rijbewijs halen" los te laten. Mensen die écht hun rijbewijs nooit halen door angst, zijn er erg weinig. Ik ken mensen die vrij lang hebben gelest, die een keer zijn overgestapt van rijschool, die eerst wat angst moesten overwinnen of die een paar keer gezakt zijn voor hun examen, maar ik ken geen mensen die het echt niet konden leren. Behalve dat het langer duurt om het te leren, is autorijden wat dat betreft niet heel anders dan fietsen: alléén als je je evenwicht niet kunt houden, je totaal geen verkeersinzicht hebt of je fysiek de trappers niet rond kunt krijgen, zit fietsen er niet in. Maar als je dat allemaal kunt, is het gewoon een kwestie van oefenen. Bij autorijden werkt dat net zo: als jij overzicht kunt houden in het verkeer, kunt sturen, remmen en eventueel schakelen (automaat is ook nog mogelijk) dan kun je autorijden. Je moet het alleen nog leren. Richt je nu op je leerproces en niet op je angst dat je misschien nooit je rijbewijs zult halen. De kans dat dat niet lukt als jij doorzet, is héél klein. Belangrijk is vervolgens om je angst met je instructeur te bespreken zodat hij de lessen kan aanpassen. Bijvoorbeeld door eerst op een rustige plaats te oefenen en pas drukker verkeer in te gaan als je meer gevoel hebt voor de auto. Of misschien helpt het jou veel om te kijken en kun je een paar keer meerijden met een meer gevorderde leerling. Er zijn allerlei manieren waarop hij kan inspelen op jouw angst. Maar dat kan pas als jij eerst aangeeft dát je angstig bent zodat je samen kunt bespreken wat nu precies die angst oproept en wat jou helpt om minder angst te ervaren. Het is trouwens niet zo vreemd dat je autorijden soms eng vindt: het IS ook eng om met een auto waar je nog geen volledige controle over hebt, de weg op te gaan. Maar daarom zit je instructeur naast je, en kan die ingrijpen. Ik snap dat je erg schrikt als hij plotseling op de rem moet gaan staan, maar bekijk het eens van deze kant: daarmee heb jij kunnen ervaren hoe goed dat vangnet werkt als jij fouten maakt. Je mág fouten maken tijdens het lessen: mensen om je heen verwáchten dat zelfs en houden er vaak ook rekening mee. Die L van Lummel staat er niet voor niets op. Mocht je er niet uitkomen met je rijinstructeur omdat hij niet goed om kan gaan met je angst, overweeg dan om over te stappen. Er zijn zelfs rijscholen gespecialiseerd in faalangst, google er maar eens op.

Ik neem aan dat de volgende afspraak wel staat? De verantwoordelijkheid tijdens de les ligt bij de instructeur, niet bij jou. Jij mag fouten maken, je zit in die auto om te leren, de instructeur zit ernaast om jou iets te leren, maar ook om fouten te corrigeren. Je hebt nog geen rijbewijs en hoeft het daarom ook nog helemaal niet goed te doen. Ik denk dat jij die angst ontwikkeld hebt, doordat je teveel van jezelf eist, te veel verwacht, het te goed wil doen, maar dat kan nog helemaal niet. Even een tip wat je wel iets kan helpen: koop een flesje Bach rescue spray en gebruik dat voor de les, je wordt er iets rustiger van, maar het beïnvloed het rijden niet, je wordt er niet slaperig van of minder alert. Het kan je net helpen iets rustiger aan de les te beginnen, zodat je meer ontspannen bent. Hou jezelf voor, ik kan het leren, maar het hoeft allemaal nog niet perfect. Probeer de lat voor jezelf iets te laten zakken, je mag fouten maken, maar je hoeft niet angstig te zijn. Lukt het de vierde les nog niet om iets rustiger te starten, vertel je probleem dan tegen de instructeur, die heeft meer lessers gehad die angstig waren, hij/zij kan je er ook doorheen slepen. Succes! Bach rescue is te koop bij vrijwel iedere drogisterij, ook bij het Kruidvat.

Bronnen:
http://www.bachrescue.nl/con_rescue_spray.asp

Probeer niet aan andere dingen te denken tijdens het rijden want daardoor kun je stress krijgen tijdens het rijden. En vraag aan je rijinstructeur om eerst een paar lessen op een terrein te doen omdat je het nog al moeilijk vindt. De rijinstructeur zal daar vast begrip voor hebben.

Rijangst wordt vaak ervaren als verlies van controle over jezelf of de auto. Hierbij zijn prikkels als beven, zweten, een bonkend hart of zelfs paniekaanvallen niet vreemd. Onder de meeste genoemde oorzaken word vaak het naar huis brengen van de voorgaande leerling als belangrijkste oorzaak gezien. Veel 'goedkope' rijscholen (of de groupons etc) laten de leerling fungeren als taxi om de vorige leerling weer naar huis te brengen. Er is dan geen sprake van een lesprogramma, lesopbouw of lesdoel. Voor velen is dit geen enkel probleem, maar kennelijk ervaar jij wel een bepaalde druk die het rijden bemoeilijkt. Bespreken met deze rijinstructeur heeft waarschijnlijk niet het gewenste effect meer voor jou. Een goede faalangstinstructeur herkent deze signalen binnen een kwartier en als hij je toch steeds door de stad laat rijden snapt hij geen bal van zijn werk, of is alleen maar uit op je geld. Je zou er ook eens voor kunnen kiezen een proefles te nemen in een automaat - en dan het liefst met een goede instructeur in een verkeersluw gebied. Zeg tegen je nieuwe instructeur dat je het plezier terug wil in het rijden, dat is zijn taak en uitdaging daar voor te zorgen, en de meeste rij-instructeurs zijn hier prima toe in staat als ze van hun vak houden! Succes alvast :)

Bronnen:
http://www.rijschooldenk.nl/rijles_methode...
http://www.rijschooldenk.nl/rijles_methode...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100