Hoeveel seconden mag je er ook alweer over doen om op te schakelen?

Hoeveel seconden mag je er ook alweer over doen om op te schakelen in de auto? Ik ken iemand die niet naar de 5e versnelling durft omdat zij bang is dat het niet op tijd lukt, maar ik weet nog van de rijlessen dat je er best wel even over mag doen. Ik weet alleen niet hoelang ongeveer. Ik dacht iets van 6 sec. maar weet dit niet meer zeker.

Weet jij het antwoord?

/2500

Voor het opschakelen zijn geen wettelijke termijnen geregeld. Gewoonlijk schakelt men feitelijk zonder nadenken in 1 of 2 seconden op of af. Als iemand niet naar de vijfde versnelling durft te schakelen omdat hij of zij daar te lang over doet, dan is het eigenlijk de vraag of zo iemand wel zou moeten autorijden.

Als je niet "op tijd" opschakelt zakt de auto alleen een beetje in snelheid terug, verder is er niets aan de hand. Je instructeur had gelijk, je hebt tijd genoeg om op te schakelen, doorgaans meer dan 5 seconden. Namelijk, de tijd dat de snelheid van de auto afneemt duurt veel langer dan de tijd die je nodig hebt om op te schakelen. Alleen op steile hellingen (parkeergarages) moet je sneller kunnen opschakelen.

Je kan als je de snelweg invoegt het best invoegen door mee te rijden in de stroom in de 4e versnelling. Zoek een auto vóór je uit waar je als het ware naar toe rijdt. Het aantal seconden dat je in de versnelling blijft is onbelangrijk, zolang je maar veilig invoegt. Macth de snelheid van de auto waar je achter wilt komen, kijk over je schouder, geef richting aan, kijk nog eens over je schouder en dan RUSTIG van baan wisselen. Geeft de auto achter je de gelegenheid zich even terug te laten zakken.

Bronnen:
http://www.rijschooldenk.nl/rijles_methode...
http://www.theoriehuis.nl/Auto/Auto-theoriecursus/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100