Hoe komt het dat auto's met een automaat meer benzine verbruiken dan handgeschakelde auto's?

Ik zie vaak op bijvoorbeeld de site van Autoweek dat bij dezelfde auto de automaat-variant een slechter energielabel heeft. Hoe kan dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij een handgeschakelde auto verloopt de aandrijving directer. Bij een automaat verliest wat doordat je een koppelomvormer en dergelijke nodig hebt om automatisch schakelen mogelijk te maken, wat voor wat energieverlies kan zorgen. Het verschil is alleen lang zo groot niet meer als vroeger. Alleen kun je automaatjes nog steeds niet aanduwen :P

Bronnen:
http://www.autoweek.nl/forum/read.php?10,3...

Een automatische versnellingsbak is zwaarder dan een handbak (scheelt ongeveer 30 kilo) en heeft een pomp die constant zorgt voor de hydraulische energie. Die pomp gebruikt zelf ook energie.

omdat benzine niet lekt..

Dit heeft te maken met het extra energie gebruik die nodig zijn om een automaat zijn werk goed te laten doen, door de indirecte overbrenging en het gewicht van de automaatbak met aanhangende componenten waardoor het totaal gewicht zwaarder wordt. De techniek heeft echter de afgelopen jaren niet stil gestaan en je ziet dat het verschil steeds kleiner wordt. En als je dan mag kiezen, kies dan een automaat; dit rijdt veel prettiger en rustiger dan een handbak. Er zijn echter meer delen die het verbruik van brandstof opdrijven; verlichting, voor en/of achterruit verwarming, airco, te zachte banden, gewicht inzittenden. Dus die paar liter van een automaat maakt dan ook niet meer uit toch?

De koppeling van de motor naar de versnellingsbak wordt bij een automaat tot stand gebracht door een vloeistofskoppeling in plaats van een directe verbinding bij een handgeschakelde versnellingsbak. Deze vloeistof koppeling " slipt" eigenlijk altijd een beetje en gebruikt dus meer energie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100