als ik bij mijn bestemming aankom en wil de inrit opdraaien, mag ik er dan vanuit gaan dat deze vrij is? Ik heb schade aan auto door een kinderfietsje

De inrit is erg onoverzichtelijk omdat hij wordt afgeschermd door een beukenhaag, het fietsje is erg klein. Is hier nalatigheid in het spel? Zijn de ouders aansprakelijk voor mijn schade? Een inrit is geen openbare weg, maar de schade aan mijn auto is rond €1000 en het fietsje is jaren oud en dus nog maar een paar tientjes.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik vind dat je altijd en overal rekening moet houden met obstakels en/of hindernissen, dus ook op je inrit. In hoeverre je nalatigheid bent als je een kind bent weet ik niet, kwestie van de verzekering bellen, of even met een jurist van de jurofoon bellen. Ouders blijven in veel gevallen voor schade en/of letsel bij anderen verantwoordlijk Toegevoegd na 3 minuten: kijk hier eens, zie onder

In principe ben je zelf aansprakelijk als je tegen een stilstaand object aanbotst. Echter als iemand met opzet objecten op de openbare weg plaatst is hij/zij natuurlijk aansprakelijk voor schade die daaruit voortvloeit. Op je eigen terrein mag je echter zoveel objecten plaatsen waar je maar wilt. De bestuurders van auto's die zich met hun voertuig op jouw terrein begeven zijn natuurlijk zelf verantwoordelijk voor het mijden van jouw bezittingen (zoals een kinderfietsje). Het is zuur voor u, maar ik vermoed eigenlijk dat u wettelijk aansprakelijk bent voor de schade aan zowel het fietsje als uw eigen auto. Succes!

Nee, je hebt nooit het recht te 'eisen' of te verwachten dat je weg zonder enig obstakel zal zijn ; je dient te allen tijde zelf op te letten en te kijken. Nu was het een kinderfietsje ; volgende keer is het wellicht een peuter of een hond. Dus hoe en waar je ook rijdt, altijd oogjes open en op de weg. Of het nalatigheid is weet ik niet ; in elk geval niet van de eigenaar van het fietsje danwel zijn/haar wettige vertegenwoordiger. Jij bent naar alle waarschijnlijkheid overigens WEL aansprakelijk voo de schade aan het fietse ; en dan mag je, nogmaals, blij zijn dat het maar een kinderfietsje was, en niet erger.

Nee, de nalatigheid is geheel aan u te verwijten. U moet zich namelijk er van overtuigen dat de inrit vrij is eer u oprijdt. Daarbij rijd u dus tegen iets aan wat op privaat terrein staat. Niet alleen de schade aan uw voertuig is voor u zelf maar ook de schade van het fietsje.

Je bent zelf verantwoordelijk. Geen goed overzicht is geen excuus. Daar moet je je op aanpassen. Wat als er nog een kind op dat fiets gezeten had?

Het handelt zich hier om een privé terrein, geen openbare weg. Ongelukken die op eigen terrein oftewel buiten de openbare weg plaatsvinden zijn veelal niet verzekerd. Sommige verzekeraars gaan er zelfs vanuit dat kinderen onverwachte dingen doen en al die acties niet verzekeren. Het spijt me te moeten zeggen dat deze schade niet wordt vergoedt, sorry, tenzij je heeeeel goed verzekerd bent

gaat het over jouw persoonlijke inrit, waar het fietsje op stond? of is het een vrij toegankelijke inrit voor bv. een appartementsgebouw of parkeergarages? Op de openbare weg moet je kunnen stoppen voor alle hindernissen. Of de wegcode in dit geval telt, is niet zeker. Als het helemaal je private inrit is, geldt deze allicht niet. Het best van al kan je eens met je verzekering bellen en alles uitleggen. Aan de andere kant : ik hou mijn hart soms vast als ik mensen zo vlotjes een oprit zie indraaien. Dat is wat de macht der gewoonte : iets waar men vaak inrijdt, rijdt men op de duur bijna blindelings in. Het is altijd belangrijk om voorzichtig een oprit in te rijden. Lijkt wel minder stoer en sportief, maar er kan altijd iets onverwacht op de oprit aanwezig zijn. Bv. spelende kinderen, een kat/hond... Het treft me dan ook dat het vooral die schade aan je wagen is waar je mee zit, en niet de bedenking dat je voortaan misschien wel beter wat rustiger kan indraaien. Zeker als een beukenhaag het zicht belemmert.

Nee. Als jij een auto bestuurt, moet je altijd op je hoede zijn. Een inrit is geen openbare weg, dus sowieso gelden de normale verkeersregels niet. Je zou het kunnen gooien op grove nalatigheid, zoals in het befaamde "Kelderluik arrest", maar ik geef je weinig kans. In het Kelderluik arrest oordeelde de HR dat je ervan uit mag gaan dat de vloer "veilig is" en dat luiken in de bodem gesloten moeten worden. Het rondslingeren van kinderfietsjes is van een geheel andere orde. Kortom: balen, maar je hebt pech.

ja dat mag je doen ja, maar er domweg vanuit gaat dat ie ook vrij is dat is een heel ander verhaal. men mag OOK aannemen dat jij overzicht hebt in verkeerssituaties. zo knal je ook geen voorrangweg op, omdat je er vanuit gaat dat je voorrang krijgt. als je een fietsje al niet ziet had je ook een kind niet kunnen zien, dus denk dat je niet mag klagen dat je enkel het fietsje maar hebt geraakt. regel het met de ouders van het kindje en de verzekering. in feite ben jij fout (je had gewoon op moeten letten, kinderen mogen op e stoep fietsen als dit een spelend karaker heeft) dus..... de volgende keer opletten, en pas je gaspedaal indrukken als je ook daadwerkelijk kan zien of de weg vrij is. dat het een oprit/uitrit etc. is doet niets ter zake, en al had het fietsje niets gekost veranderd het verhaal niet. maar als jij zo van streek bent bij schade aan je auto snap ik helemaal niet dat je eerst goed uitkijkt voor je je auto ergens heen stuurt. een beukenhaag kan je snoeien, en anders is hier in apeldoorn de buitenlijn voor. (en ze zijn heel vlot in het ondernemen)

als je als automobilist ergens rijdt, heb je verantwoordelijk voor de manier waarop je je gedraagt in en met die auto. als je op de openbare weg rijdt en je rijdt een privé-terrein op, dan zegt het woord "privé-terrein" eigenlijk al genoeg... een privé-terrein wordt niet beheerd door de overheid / gemeente / provincie, waarbij je dus inderdaad geen verwachtingen kunt ontlenen van overzichtelijkheid en opgeruimdheid. op de openbare weg wel, dan kun je de schade-rekening claimen eventueel bij bijv. de gemeente. dat is niet het geval als je een privé-terrein oprijdt, dat is je eigen risico. wat je kunt overwegen is, om samen om de tafel te gaan zitten en te kijken of zij misschien een verzekering hebben die er voor gebruikt zou kunnen worden. maar meer ook niet, naar mijn idee.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100