Hoe kan het dat auto's méér gram aan CO2-uitstoot hebben dan er in gram aan brandstof in gaat?

Als mijn auto 1 op 10 rijdt en 1 liter benzine 900 gram weegt (bij benadering) dan zou de uitstoot per kilometer maximaal 90 gram zijn. Toch haalt geen enkele auto deze waarde, het is altijd meer en dat ook nog bij auto's die 1 op 22 rijden. Wordt dat extra gewicht uit de lucht gehaald?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als iets verbrandt wordt het geoxideerd. Dat wil zeggen, het wordt met zuurstof gecombineerd. (Bijna) iedereen weet dat zuurstof nodig is om te kunnen verbranden. Koolstofdioxide wordt uitgestoot omdat de huidige branstoffen gebaseerd zijn op koolstof-houdende verbindingen. Wanneer deze verbranden krijg je de volgende reactie. C + O2 ---> CO2 C = koolstof, O2 is zuurstof (uit de lucht bijvoorbeed). Het product hiervan is koolstofdioxide. Nou is het zo dat voor iedere 12 gram koolstof je 32 gram zuurstof nodig hebt voor een volledige verbranding. Omdat massa geconserveerd moet worden, hou je 44 gram CO2 over. Dit is natuurlijk niet het hele verhaal. Brandstof bestaat niet geheel uit koolstof, dus 1 kg benzine wordt niet in 3.67 kg CO2 omgezet. Het geeft in ieder geval aan waarom brandstof niet 1 op 1 in CO2 wordt omgezet.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Periodic_table

Ha, die Gast; Tijdens de verbranding worden koolstofatomen aan zuurstofatomen gebonden. Deels 1 op 1; zo ontstaat het giftige CO, deels 1 op 2 en dan wordt CO2 gevormd. En dan natuurlijk nog een hele reeks andere afvalprodukten, waaronder NOx. Dus inderdaad, het gewicht van de hoeveelheid CO2 is te verklaren door de verbindingen met zuurstof.