Is het formaat van een band van invloed op de bandenspanning? Is bijvoorbeeld de spanning van een fietsband lager dan die van een tractorband?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bandenspanning heeft te maken met het gewicht dat er op de band komt... Pomp je een fietsband op en je gaat er alleen opzitten of met vier volwassenen, dan heb je een totaal andere druk in je band... Dan krijg je het oppervlak... Het raakvlak kan een paar luttele cm² zijn zoals bij een fiets of vele dm² bij een tractorband... Die is heel bepalend bij een fiets, met een renfiets kun je niet door los zand fietsen, daar het je een brede band voor nodig.. Dus de factoren zijn hoofdzakelijk tweeledig, dat is gewicht en druk... Is het formaat van een band van invloed op de bandenspanning? Ja zeker, door de druk = gewicht per oppervlakte... Is bijvoorbeeld de spanning van een fietsband lager dan die van een tractorband?" Nee andersom... Fietsband veel hoger...

Autobanden staan op twee bar, fietsbanden op een druk van minstens vier bar. Tractorbanden: De minimale bandspanning voor hoge tractiewerkzaamheden b.v. ploegen) is 1,0 bar bij gebruik van een tube type band (met binnenband). Bij lagere bandspanning bestaat de kans op het verdraaien van de band op de velg en daarmee het afrukken van het ventiel.

Ha, die Bogie68; Bandenspanning en formaat zijn dingen die in principe los van elkaar staan; banden van verschillende grootte kunnen beste dezelfde spanning hebben. In de praktijk hangt het ervan af wat er met de band wordt gedaan, zoals hierboven aangegeven. In een band die zwaar belast gaat worden en/of hoge snelheden te verduren zal krijgen wordt de lucht door de krachten die erop komen te staan zodanig verwarmd worden dat de druk vanzelf hoog wordt. De bandenspanning in koude toestand zal dan ook eerder laag zijn om die drukstijging op te vangen. Een extreem voorbeeld hiervan is de band van een vliegtuig; daarvan is de spanning koud en in rusttoestand erg laag en loopt tijdens opstijgen en landen sterk op.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100