Kruising, wie heeft er voorrang?

Zoals te zien in de (slecht getekende paint) is er een kruising met stoplichten. Ik zit in de zwarte auto en wil links over het fietspad (het oranje stukje) toen ik daar aan kwam rijden (mijn stoplicht was groen en tegemoetkomend verkeer was alweer weg) kwam er opeens een fietser voorbijscheuren over dat fietspad. Ik neem aan dat dat stoplicht ook groen was maar dat weet ik niet zeker. De fietser heeft wel haaientanden en een stopstreep voor de straat staan. Heeft de fietser dan ook voorrang of heb ik dat dan (aangezien de haaientanden en de streep) Als de haaientanden en de streep er niet stonden had de fietser natuurlijk voorrang maar bij deze situatie weet ik het niet. Kan iemand mij helpen?

Toegevoegd na 2 minuten:
*Later toegevoegd*
Ik heb alleen het deel dat van belang is uitgetekend op de paint dus de straat die van onder komt en naar links gaat. De rest maakt verder niet uit. Want dat was allemaal gewoon vrij.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ook voor de fietser gelden de haaientanden dus de fietser had moeten stoppen.

Als de fietser inderdaad groen had, had hij voorrang. Hij rijdt immers rechtdoor, en jij slaat linksaf. Rechtdoorgaand verkeer heeft dan voorrang.

Dit is eigenlijk nog een voorbeeld van een -door de wegbeheerder- verkeerd aangelegd kruispunt (ook op sommige rotondes) Voor de fietser betekenen in dit geval de haaientanden (+ bord B6): "verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg" Voor de fietser ben jij echter géén kruisende bestuurder, maar een afslaande bestuurder, en...rechtdoorgaand verkeer (inclusief voetgangers) op dezelfde weg, gaat vóór afslaand verkeer. Voor bestuurders die de fietser van rechts naderen, zou de regel wel gelden. (verwarrend, maar waar) Wat de verkeerslichten betreft speelt het volgende: 1. heb jij -voor links afslaan een pijl in het verkeerslicht, dan hoef je bij links afslaan géén ander verkeer (fietsers, snorfietsers, eventueel voetgangers etc.) te verwachten. Zij hebben dan een rood verkeerslicht. 2. heb jij -voor links afslaan een rond verkeerslicht, dan kan het zijn dat de in 1 bedoelde weggebruikers ook een groen verkeerslicht hebben en moet jij ze als afslaande bestuurder voor laten gaan.

Het hangt er vanaf wat voor soort verkeerslicht je had. Een verkeerlicht met groene pijl naar links betekent dat je voorrang hebt en ander verkeer altijd moet stoppen voor jou. Zo is dat geregeld. Heb je een gewoon verkeerslicht dat op groen gaat dan moet afbuigend verkeer altijd voorrang geven. Helaas geef je dat niet aan, maar is wel het belangrijkste punt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100