Is het bij wet verboden om jouw auto verzekering op naam van ouders te laten zetten (in verband met lagere maandelijkse kosten)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je bij de verzekering de berijder op geeft niet.

Bij wet niet, althans niet direct. Maar veel verzekeraars vragen bij de "aanmelding" wie de zogenoemde 'regelmatige bestuurder' van de auto is. Wanneer de verzekering op naam van je ouders staan, en jij maakt een ongeval, zal de verzekeraar nagaan of het aannemelijk was dat jij slechts bij uitzondering die auto bestuurde. Dat zou best kunnen, namelijk als jij eens een keertje de auto hebt geleend. Maar als aannemelijk is dat jij juist de *regelmatige* bestuurder van de auto bent, en je bent niet als zodanig aangemeld... dan heb je valsheid in geschrifte gepleegd bij het aangaan van de verzekering. In de voorwaarden van de meeste verzekeraars staat dat de verzekering dan ongeldig is.

Allereerst moet de auto op de zelfde naam staan. Diegene die de wegenbelasting betaald moet ook diegene zijn die de verzekering betaald. Hij mag op naam van de ouders dit doen heel veel mensen. Toch is dit een vorm van fraude. De verzekeringsmaatschappij berekend de risico factor en naar mate daarvan wordt een premie berekend. Natuurlijk is bij een jonge bestuurder het risico heel erg groot, en dus ook een duurdere premie. Deze zou (bij geen schade) snel goedkoper worden. Je bouwt namelijk schadevrije jaren op (die later bij toenemende maandlasten omdat je bijvoorbeeld op je zelf gaat wonen goed uitkomen). Toch mag hij wel op naam van de ouders zolang er geen ongeval ontstaat is er geen probleem, als er een ongeval komt kunnen er wel problemen ontstaan. Maar meestal valt dit wel mee totdat dit vaker voor komt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100