Richting aangeven op de snelweg, als je niet van rijstrook verandert maar wel de afrit neemt. Moet dat?

Om even een duidelijk verhaal ervan te maken. Een collega en ik hadden de volgende discussie:

Stel, je rijdt op de A58. Deze spiltst zich en voegt zich bij de A16. Dit is een op- en afrit. Je neemt die afslag (afrit). Ben je dan verplicht om je richtingaanwijzers aan te zetten?

We hebben gegoogled maar zelfs rijinstructeurs zijn het op diverse fora niet met elkaar eens. Zijn hier richtlijnen voor??

Toegevoegd na 1 minuut:
Voor de duidelijkheid:

Je zit dus al op de afrit en verandert niet van rijstrook, je blijft op dezelfde rijbaan.

Toegevoegd na 7 minuten:
Na eerste reacties:
Sowieso is het netter inderdaad, maar we hadden het erover of het je aangeleerd is (mij wel, je geeft ook richting aan bij een stoplicht omdat je naar een andere weg gaat..)

Maar ik kan het niet direct ergens terug vinden of je verplicht bent om te doen, of dat het een ongeschreven regel is oid....

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Toch is het heel makkelijk en heeft het niets met RVV art 55 te maken maar met art 17 RVV: Artikel 17 2.Bestuurders moeten alvorens af te slaan een teken met hun richtingaanwijzer of met hun arm geven. Men gaat niet de doorgaande weg volgen maar draait rechtsaf om een andere richting te kiezen. Dus ja men is verplicht om richting aan te geven.

Als het een afrit is met een bord boven de weg zonder pijl en als er op de weg géén doorgetrokken streep is hoeft het niet. Als het een afrit is met een bord en een pijl dan moet het wel, tot het moment dat de onderbroken strepen een vaste streep worden. Bij een doorgetrokken streep mag je immers niet meer van wegdeel veranderen. Daarvoor zouden andere deelnemers nog kunnen denken dat je van baan gaat wisselen.

Artikel 55 van het RVV Zegt het volgende: Bestuurders van een motorvoertuig respectievelijk bromfietsers moeten een teken met hun richtingaanwijzer geven respectievelijk een teken met hun richtingaanwijzer of met hun arm geven, indien zij willen wegrijden, andere bestuurders van een motorvoertuig willen inhalen, de doorgaande rijbaan willen oprijden en verlaten en indien zij van rijstrook willen wisselen alsmede bij alle andere belangrijke zijdelingse verplaatsingen. Mijn idee is dat de wet bij het blijven volgen van zo'n weefvak dus niet verplicht tot het gebruik van de richtingaanwijzer. Het is immers niet het oprijden of verlaten van de doorgaande rijbaan, en je wisselt niet van rijstrook. Ook maak je geen andere zijdelingse verplaatsing. Neemt niet weg dat het wel duidelijker kan zijn, maar verplicht is het volgens mij niet.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/Hoof...

In Artikel 55 van het RVV staat: Bestuurders van een motorvoertuig respectievelijk bromfietsers moeten een teken met hun richtingaanwijzer geven respectievelijk een teken met hun richtingaanwijzer of met hun arm geven, indien zij willen wegrijden, andere bestuurders van een motorvoertuig willen inhalen, de doorgaande rijbaan willen oprijden en verlaten en indien zij van rijstrook willen wisselen alsmede bij alle andere belangrijke zijdelingse verplaatsingen. Belangrijk hierbij is "de doorgaande rijbaan willen oprijden en verlaten" Op het moment dat je op een baan rijdt waarop met pijlen staat aangegeven dat deze zich van de doorgaande weg afsplitst ben je opdat moment bezig met het verlaten van de doorgaande weg. Op dat moment zul je dan ook richting moeten aangeven om aan te tonen dat het inderdaad jouw intentie is om de doorgaande weg te verlaten. Dit is je intentie tot het moment dat de weg waarop jij rijdt weer de doorgaande weg is (oftewel, tot aan de doorgetrokken streep).

Ik ken de situatie ter plekke niet, maar als je met de auto op de afslag -rechts van de blokmarkering- rijdt, geef je blijvend richting aan totdat het puntstuk met de dubbele belijning begint. Vanaf dat punt zet je de richtingaanwijzer neutraal om vervolgens -indien nodig- een later afslaan opnieuw kenbaar te maken met je richtingaanwijzer.

Gewoon kort en duidelijk : zolang je langs een blokmarkering rijdt dien je richting aan te geven. Ook op het door jouw beschreven weefvak. Ongeacht of je er op- of afrijdt. Op de ringen rond de grote steden heb je erg veel van deze situaties.

Neen, in het geval van een splitsing op de snelweg hoeft dat niet. (niet verplicht) zolang je al op deze rijstrook zit. Wanneer het een 2 baans afrit is en je zit op de 2 baan van de afrit dan zou het verwarring kunnen geven daar de mensen die op de rechterbaan rijden denken dat je nog een baan omgaat. Mocht je veranderen van A-weg dan uiteraard wel richting omdat je dan de rijrichting veranderd. Toegevoegd na 1 minuut: Zoals eerder aangegeven: bij blokmarkering inderdaad wel. Maar neem aan dat het gaat om een gewone opsplitsing zonder blokken

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100