Ik heb met de handrem gereden 30km lang en kan er misschien iets kapot zijn aan de rem-blokken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Doet ie het nog? De handrem? Als hij echt strak stond, kwam je niet van zijn plaats. Als hij de hele weg heeft gesleept zal je dat wel hebben geroken. Of stond hij zo dat hij net het lichtje liet branden maar niet echt remt? Dan zal er niks mis zijn.

Aan de remblokken zal niets mankeren. De remschoenen misschien wel. Heb je schijfremmen achter dan heb je aparte schoenen die als handrem fungeren als die versleten zijn zal de handrem minder werken maar voor de gewone rem heeft dat geen gevolgen. Heb je trommelremmen achter dan kan het zijn dat je remschoenen verbrand zijn dat kun je alleen na laten kijken door een garage. Als ze echt verbrand zijn zou je dat (zeker na 30 km) wel geroken of gezien moeten hebben) Toegevoegd na 16 uur: Afhankelijk van het type want er zijn ook types waar de schijfremmen ook fungeren als handrem.

Een handrem kan veel hebben. belangrijkste indicator is of de auto flink stonk toen je uitstapte. Bij de volgende rit de ramen openzetten en rustig wegrijden. Luister of je de achterremmen hoort aanlopen, dit zou met een paar korte remmingen weg moeten zijn. Controleer vervolgens bij stilstand of je de handrem simpel weer kunt aantrekken, laat dan e koppeling opkomen en kijk of de handrem je auto nog steeds vertraagd, dit moet nog steeds het geval zijn. Als je beide testjes hebt gedaan en er zijn geen gebreken dan mag je ervanuit gaan dat je enkel de levensduur van je remblokken hebt verkort door de handrem erop te houden. In andere gevallen zou ik de auto even laten bekijken, controle is binnen het half uur gebeurd.

Ja de remblokken kunnen verglaasd zijn, dit betekent dat door de wrijvingswarmte de toplaag van de remblokjes zo glad zijn geworden dat het net glas is en geen enkele remwerking meer heeft. Even laten controleren in een garage lijkt mij wel net zo verstandig, doe je het niet heb je kans dat bij een noodstop de auto aan de achterzijde uitbreekt en niet onder controle te krijgen is.

na 30 km op de handrem gereden te hebben is een visuele controle van de remvoering/blokjes noodzakelijk. Door oververhitting kunnen niet alleen de voeringen verglazen doordat het bindmiddel naar de oppervlakte komt maar ook de lijm van de voering kan los laten met alle gevolgen van dien.^lr

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100