Op de buitenspiegel aan de bestuurders kant van mijn auto zit een stippellijn, links daarvan heeft de spiegel een ander beeld. Wat is het nut hiervan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het binnenste gedeelte van de spiegel is zoals gebruikelijk om het verkeer dat links van je, op iets grotere afstand achter je rijdt te kunnen zien. Het verkeer dat echt naast je rijdt kun je door het zijraampje zien. Het buitenste gedeelte van zo een spiegel is inderdaad om verkeer dat in je dode hoek zit te kunnen zien. De dode hoek is het gebied waar je het verkeer nog niet (makkelijk) door je zijraampje kunt zien, maar dat al uit het zichtveld van het binnenste gedeelte van de spiegel is. Let maar eens op als een auto je inhaalt. Die zie je in je spiegel (bij een auto met een conventionele spiegel) tot het moment dat hij er uit rijdt. Maar dan is hij vaak nog niet te zien als je opzij kijkt. Dat komt door de beperkte beeldhoek van zo een spiegel. De spiegel is niet perse bol trouwens, in de meeste gevallen is de hoek van het buitenste gedeelte van de spiegel gewoon iets anders. Inmiddels zijn er overigens extra electronische dode-hoek-detectie systemen ontwikkeld, bijvoorbeeld door Ford. Daar laat een gele led in de spiegel zien dat er iets in je dode hoek zit (zie foto).

Bronnen:
http://idealr.nl/images/various/ford-blind...

Dat is een soort dodehoekspiegel. Het buitenste deel zorgt ervoor dat je meer kunt zien van wat er achter je gebeurt.

Wat hierboven staat is juist, alleen is het niet voor het verkeer achter je, maar naast je!

Beide antwoorden hierboven dienen bijelkaar gevoegd te worden, het zicht naar achter en opzij wordt vergroot door deze spiegel. Het is een zogenaamde bolle spiegel. Bedenk dat alles wat je er in ziet dichterbij is dan het lijkt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100