Wat is het geluid wat ik hoor als ik 120km rijd. Een soort van stampend geluid.

Het is een Opel Astra uit 2004, Het geluid is steeds in hetzelfde ritme. Kan dit aan de banden liggen of ligt het aan de motor zelf.

Weet jij het antwoord?

/2500

Diep stampend? Dan kan het de radiator zijn, vooral bij hoge snelheden kunnen die een stampend geluid maken. Anders is het misschien de Nokkenas, maar ik zou zelf gaan voor de radiator. Vooral omdat het een Opel is.

De kans is groot dat je een of meer van je wielen moet laten balanceren. Bij een bepaalde snelheid kunnen ze anders gaan trillen of bonken.

Heel moeilijk om op deze manier een diagnose te maken. Maar een regelmatig geluid kan bijvoorbeeld ook komen van een defect wiellager, onbalans in de banden, een losse uitlaat (of delen/hitteschild) of zelfs niet goed aangedraaide wielmoeren. Ook bovengenoemde oorzaken zijn mogelijk. Vaak weet een ervaren monteur een dergelijk geluid wel te identificeren. Als je het zelf niet kunt vinden, eventueel met behulp van een bevriende monteur, zie ik geen andere oplossing dan even naar de garage te rijden en vragen of ze een diagnose kunnen maken.

Ik denk toch ook dat het van de banden afkomt. Het geluid dat je omschrijft doet denken aan "cuppen" van de banden, dwz een onregelmatig afgesleten profiel als gevolg van een foutieve uitlijning van de auto. Maar hierover kan alleen de garage je echt uitsluitsel geven. Toegevoegd na 2 minuten: Volgens mij heeft het met de wielbalancering niet zoveel te maken, een slechte wielbalans veroorzaakt wel trillingen in de auto, maar niet dat geluid waar je het over hebt.

Ik zou als ik jou even voelen aan de aandrijf assen of er speling op de kruiskoppelingen zit, toevallig heb ik het zelfde geluid in me BMW 525 ('89) en 1 kruiskoppeling is kapot, zo doende. succes

Misschien heb je een hoogteslag op je band(en) maar dan zou je het ook moeten voelen tijdens het rijden. Gecupte banden zou ook nog kunnen maar dat zou je moeten horen als in heel erg joelen tijdens het rijden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100