Is het strafbaar om tegenliggers in een auto te waarschuwen met grootlichtsignaal als er flitser op hun weghelft staat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Daar krijg je idd een boete voor als de politie het ziet,ik kwam er vorig jaar gelukkig met een waarschuwing vanaf.

Als we het heel letterlijk nemen mag je geen grootlicht gebruiken wanneer er nog daglicht aanwezig is en in het donker ook niet als je daarmee anderen hindert. Dus wat dat betreft is grootlicht in deze situatie hoe dan ook altijd verboden, seinen zal dan ook niet mogen al betwijfel ik of daar daadwerkelijk boetes voor worden uitgedeeld.

Het is inderdaad verboden. Het gebeurt toch nog wel regelmatig dat hier bekeuringen voor worden gegeven. Ik gok 70 of 100 euro. "Het is verboden om onnodige geluids- en/of lichtsignalen te geven."

Met groot licht seinen is verboden inderdaad, maar je tegenliggers waarschuwen dat er flitsers zijn is zelf niet verboden. Dus zou je een andere manier voor moeten verzinnen.

Als er een flitser op hun weghelft staat (dus een gevaar van aanrijding/botsing),dan kun je hen waarschuwen voor botsing, dus naderend gevaar. Lijkt me heel positief, medemenselijk en vanzelfsprekend.

Je mag je claxon en groot licht signalen alleen gebruiken,als er gevaar dreigt. Of om iemand te waarschuwen. Niet om iemand te waarschuwen als er geflitst wordt. Daar zijn evt andere middelen voor. Als de politie dit constateert dan kun je inderdaad een bekeuring krijgen. Mocht je bij schemering of ernstige regenval waarin het zicht belemmerd wordt,een tegenligger tegenkomen die zonder licht rijdt. Dan mag je waarschuwingssignalen afgeven,dmv grootlicht.

Het waarschuwen voor flitsers is niet strafbaar. Het zonder aanwezigheid van direct gevaar geven van lichtsignalen is echter verboden. Hiervoor wordt dan ook de bekeuring gegeven.

hoe kan een agent het bewijzen dat ik een signaal groot licht afgeef omdat ik denk dat de bestuurder naar mijn weg helt rijdt.en hoe kan ik het ruiken of er geflitst word

Het is inderdaad verboden. Maar denk eens na: is het zo nuttig om anderen te waarschuwen voor een controle ? Evengoed zorg je er zo voor dat een "doodrijder" aan de mazen van het net ontglipt. Voor dom geplaatste snelheidscontroles kan ik het nog begrijpen maar bij gerichte wegcontroles waar dronkenschap en documenten etc worden gecontroleerd ?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100