Hoeveel tijdwinst heb je op een provinciale weg als je 120 rijd, terwijl je maar 80 mag? Ongeveer 20km.

Zelf schrik ik ieder ochtend doordat diverse auto's voorbij gaan en dan op het laatst invoegen.
Ook vanuit tegenliggend verkeer gebeurd dit vaak.
Rij zelf netjes 80-85. Heb hekel aan een bekeuring en ga een kwartiertje eerder van huis.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Met 120 kom per uur zou je over 20 km 10 minuten doen. Met 80 km per uur doe je er 15 minuten over. Echter: je komt onderweg vast diverse hindernissen tegen, zoals stoplichten en medeweggebruikers, waardoor je niet de hele tijd de maximumsnelheid rijden kunt. Als je 120 km per uur rijdt, zul je minder vaak deze hoge snelheid vol kunnen houden, omdat je medeweggebruikers langzamer rijden en je vaker even voor hen zult moeten inhouden. De tijdwinst zal hierdoor sterk afnemen. En als je wordt aangehouden is de tijdwinst helemaal weg

Als je 120 rijdt dan leg je 20 km in 10 minuten af, als je 80 rijdt dan doe je er een kwartier over. Je bespaart dus 5 minuten. Toegevoegd na 12 minuten: Uiteraard zijn dit theoretische waarden, veel is afhankelijk van de mogelijkheid om werkelijk door te rijden. Als je hard rijdt heb je meer problemen omdat je steeds moet proberen in te halen, als je langzaam rijdt dan heb je meer kans om een verkeerslicht te missen omdat het gat tussen jou en de auto voor je te groot geworden is en de lussen in de weg het verkeerslicht laten weten dat er even geen auto meer aankomt. In de praktijk is het prettig als je op provinciale wegen net iets sneller gaat rijden dan de vrachtwagens, of juist achter een vrachtwagen blijft rijden zonder bumperkleven. Veel vrachtwagens rijden ook 85 km/u en vinden het vervelend als ze door een auto voor hen gedwongen worden langzamer te rijden. Bedenk dat de meeste snelheidsmeters van personenauto's een hogere snelheid aangeven dan er werkelijk gereden wordt: vergelijk het maar eens met je navigatiesysteem. GPS-meting is absoluut nauwkeuriger.

Je kunt dan hooguit 10 % sneller zijn. Bij 120 km per uur op een weg waar je maar 80 mag, moet je regelmatig inhouden en paseren, dus blijft er van het harder rijden niet zo veel over. Bij gemiddeld 10 % sneller op een uur rijden is slechts 6 min. Mogelijk heb je op een 80 km. weg hele stukken waar je helemaal niet kan/ mag inhalen, dan is het minder dan 5 min. tijdwinst op een uur!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100