Mag je stenen uit een ander land meenemen naar Nederland?

Ik bedoel die mooie grote ronde keien die in tuincentra te koop (en duur!) zijn. In Frankrijk bijv. liggen ze dik gezaaid in rivierbeddingen. Mag je die vrijelijk importeren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb in het verleden 15 jaar bij de douane gewerkt en kan me niets herinneren over een verbod daarop. (tenzij het gaat om een plaatselijk beschermd iets, daarvoor moet je ter plaatse navraag doen) Of er al dan niet een importrestrictie is zou ik navragen bij de douane als ik jou was. Succes!

Het weghalen zal mogen zolang je dat niet met vrachtwagens tegelijk doet. Formeel zou je toestemming moeten hebben van de grondeigenaar, maar als dat openbaar terrein is zal er niemand over vallen. Importeren in nederland, daar zijn helemaal geen regels voor bij mijn weten. Je moet ze in Nederland in een tuincentrum betalen, omdat ze verzameld en naar NL vervoerd moeten worden, en verkocht in een dure winkel met personeel. Inkoopwaarde zal ook voor hen niet veel zijn vermoed ik. Dat gaat wel met vrachtwagens tegelijk, dus ze zullen wel iets betalen aan de eigenaar, maar veel zal het niet wezen denk ik. Of het moet Italiaans marmer zijn natuurlijk:)

ja

je moet hooguit het overgewicht van je koffers betalen