Kunnen mensen met gebrek aan bewijzen levenslang veroordeeld worden?

de parachute- moord in Belgie.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja hoor, in de USA bijv. komt ‘t zelfs wel eens voor dat iemand de doodstraf kreeg terwijl ie onschuldig was. En als iemand onschuldig was, dan was er *per definitie* GEEN ENKEL bewijs aanwezig. Hooguit bijvoorbeeld statistisch verkeerd geïnterpreteerde data. Rechters en juryleden hebben totaal geen kaas gegeten van toeval / kansberekening / statistiek. En in NL hadden we natuurlijk Lucia de B die veroordeeld was zonder dat er ook maar een greintje bewijs was: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lucia_de_Berk Toegevoegd na 1 minuut: Het kan niet alleen in België, het kan in *elk* land, want ik elk land hebben we rechters en juryleden die geen kaas gegeten hebben van bewijzen.

Ja, dat gebeurd geregeld, zelfs de doodstraf wordt somt uitgevoerd onder jouw omstandigheden, dit heet gerechtelijke dwaling.

Ja, volgens de Belgische wetgeving kan dit.

In theorie kan dat in elk land, wanneer de domino-steentjes maar net allemaal de verkeerde kant op vallen als u begrijpt wat ik bedoel. Maar het zal in het ene land makkelijker zijn dan in het andere om schuldig bevonden te worden. Persoonlijk lijkt mij, wat je ook van dingen als tunnelvisie door rechtsgeleerden en andere met een opleiding tot missdaadbestrijding/vervolging kunt denken, dat iemand sneller schuldig bevonden wordt zonder dat er hard bewijs is wanneer er sprake is van jury-rechtspraak. Dan gaat het "onderbuikgevoel" van Jan met de Pet - want iedere volwassene zonder strafblad kan in dat soort landen in de jury komen - een (veel te) grote rol spelen en dat is, naar mijn mening, gewoon vragen om moeilijkheden. En ik ben dus blij dat we dat in Nederland NIET hebben!

Tja als je momenteel bekijkt welke ernstige fouten de nederlandse rechtbank gemaakt heeft - denk maar aan Putten en Lucie B. - zal men wel eerder nadenken. Belgie heeft nog altijd een burgerjury en of zij ook kundig zijn?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100