Heb je een paspoort nodig als je Vaticaanstad wilt bezoeken?

Volgende week ga ik naar Rome. Eén van de plekken die we willen bezoeken is Vaticaanstad.
Nu weet ik dat Vaticaanstad een apart "land" is. Ik vraag me dan ook af of er een soortement van grensovergang is tussen Rome en Vaticaanstad, waar je je paspoort moet tonen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je loopt zonder problemen (lees: douane/grensovergang) van Italië naar Vaticaanstad. Er staan wel voor een groot deel muren om Vaticaanstad heen, maar als je via de St. Pieter loopt heb je niet echt in de gaten dat het eigenlijk een ander land is. En de Zwitserse garde die er rond loopt is meer decoratie dan noodzaak.

Nee, er is geen grens controle bij Vaticaanstad. je hebt geen paspoort nodig, bij een bezoek.

Toen ik er was waren er geen grenscontroles, maar ik heb het voor de zekerheid nog even extra nagekeken: Vaticaanstad is geen lid van het Schengenverdrag, maar vanwege overeenkomsten met Italië (uiteraard wel deel van Schengen) zijn er geen grenscontroles bij Vaticaanstad. Toegevoegd na 1 minuut: Het toerisme (zowel religieus als niet-religieus) is trouwens erg belangrijk voor Vaticaanstad, het zou tegen hun eigen belang zijn om het bezoekers van Rome al te lastig te maken om ook een bezoek aan Vaticaanstad mee te pikken.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Akkoorden_van...

Een deel van het vatican kan je bezoeken zonder ID. Andere delen zijn gesloten, en kan je alleen op afspraak bezoeken. Hou er wel rekening mee dat je wel een foto-id bij je moet hebben om een audio-guide te huren.

Twee weken geleden was een paspoort nog niet nodig ;) Maar houd er wel rekening mee dat je wel kleding aan moet hebben die de knieen bedekt en de schouders (en alles daar tussen in). Hier wordt ook daadwerkelijk op gecontroleerd en je komt echt niet binnen zonder bedekkende kleding. Verder is de rij bij de Sint Pieter 's ochtends een stuk langer dan 's middags. Dus als het kan in je reisschema ga dan pas later op de dag die kant op. Reisgenoten van ons hebben 's ochtends 2 uur in de rij gestaan en wij waren rond 3 uur 's middags binnen 10 minuten in de Sint Pieter.

Toen ik Rome was was er bij de St Pieter en bij het Vaticaans museum wel een controlepoortje net als op Schiphol. Paspoort hoefde ze niet te zien, maar een zakmesje die ik bij me had om bammetjes te smeren werd wel in beslag genomen, wellicht goed om ook daar even over na te denken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100