wat voor taal spreken ze in luxemburg ?

spreken ze luxemburgs ? Of wat ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Duits en Frans

In het Noorden en Midden veelal "Luxemburgs"dit is een dialect/taal die je als buitenstaander practisch niet verstaat. In het Zuiden veelal Frans. Luxemburgers spreken als voertaal GEEN Duits onder elkaar, maar spreken het wel tegen de toeristen, als het niet anders kan.

Jaren geleden kon je op tv een Luxemburgse zender ontvangen. De nieuwslezer sprak een taal, Luxemburgs, die klonk als een mengvorm van Duits, Frans en Nederlands. Altijd aangenomen dat dat toch het officiele Luxemburgs was.

Letzeburgs wordt gesproken door zowat 300.000 Luxemburgers ( ook in België rond Sankt-Vihkt en Aarlen , In Duitsland rond Bitburg) Letzeburgs is zich voornamelijk na de Wereldoorlogen gaan profileren als eigen taal en niet meer als een Duits dialect De bestuurstaal is Frans Cultuurtaal media is Duits In Luxemburg wordt verder nog heel wat Portugees gesproken. Ook met Nederlands kan je op veel plaatsen terecht Slechts tweederde van Luxemburg zijn echte Luxemburgers

Ja ze spreken luxemburgs ja. Maar ze kunnen ook wel Duits Engels Frans en zelfs Nederlands. ( uiteraard zijn er geheid mensen die nog wel meer talen spreken daar)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100