Hebben jullie dat nou ook dat je bijv. de Taj Mahal hebt gezien, maar niet in je eigen land bijvoorbeeld de hunebedden bij Assen?

Ik heb veel gereisd en zoveel prachtige plekken gezien, maar ik schaam me wel eens dat ik Nederland een heleboel dingen niet heb gezien. En ik weet dat er genoeg interessante dingen zijn, maar daar is het gewoon nog niet van gekomen!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mooie vraag, en inderdaad, waarom eigenlijk? Ik heb zelf ook veel gereisd, heb alle continenten al bezocht en m'n ogen uitgekeken. Maar de hunnebedden.....mwoah. Ik denk dat je, als Nederlander zijnde, meer geinteresseerd bent in andere culturen, volkeren en landen dan in dat van je zelf. Dat geldt overigens ook voor anderen hoor: Je moet de Italianen de kost geven die nog nooit in Venetie of Pisa zijn geweest, om maar wat te noemen. En die hunnebedden lopen niet weg, dus dat kan altijd nog toch, op een pesioengerechtigde dinsdagmiddag...

Nou dat schamen vind ik een beetje onzin. Je kunt niet alles zien. Bovendien zijn die hunebedden in Drenthe niet erg indrukwekkend hoor. Zeker niet in vergelijking met de Taj Mahal. Als je per se iets wil bekijken in Nederland dan adviseer ik je dat zeker te doen, want dan geniet je èn je bent "de schaamte voorbij".

Nee. Mijn houding is meer van: Ik heb nu de mogelijkheden & ben fit. Als ik later met pensioen ga heb ik genoeg tijd om ook dichterbij huis dingen te doen. En als je gezondheid minder wordt, kan je toch leuk nieuwe dingen bezoeken, maar hoef je er niet ver voor te reizen. Dat betekend niet dat ik dingen niet zie. Maar dan meestal meer toevallig, als ik bv een groep buitenlandse gasten ontvang. Dan staan kinderdijk, deltawerken en friese meren bv wel op het programma.

Ja, ik herken hier wel iets in. Ik heb de Taj Mahal dan ook nog niet gezien, maar reis veel, heb zo goed als alle continenten al gehad, veel gezien. De hunebedden heb ik vroeger op school al gezien, maar net als jij mis ik wel andere Nederlandse hoogtepunten (evenals punten in Duitsland en België). Mijn redenatie is: Ik ben nu nog jong en goed ter been. Later, als ik misschien slechter ter been ben, te oud om veel en ver te reizen, dan kan ik altijd de schade in eigen land nog inhalen. Voordeel is dan dat die dingen voor mij ook nog net zo nieuw zijn als dat de Taj Mahal eens geweest is voor jou.

Zeer herkenbaar. Daarom zijn we vanaf vorig jaar ook in eigen land vakantie gaan vieren. Als het weer een beetje meezit, is het nergens beter dan in Nederland. Je denkt altijd, Nederland kunnen we altijd nog zien dus we gaan maar naar het buitenland. We bezochten vorig jaar Texel, Ameland, Schiermonnikoog en Friesland, want daar kom je niet vaak (lees:nooit) als je in Brabant woont. Het is ons absoluut niet tegen gevallen. Het buitenland blijft natuurlijk ook trekken als je van reizen houdt, dus we zijn ook in het buitenland geweest, maar Nederland heeft absoluut onze verdiende aandacht. Het is ons opgevallen dat mensen in de horeca erg vriendelijk zijn t.o.v. wat we soms in het buitenland meemaken.

Ik heb een jaar in Londen gewoond. Ik heb daar ook bijna niets bezocht omdat ik altijd dacht dat komt er wel van, dat kan altijd nog. Ik heb dit in Nederland ook altijd gehad. Mijn verloofde is van buiten Nederland en we hebben inmiddels wel het een en ander bezocht in Nederland.

Zeker wel. Om naar bezienswaardigheden in eigen land te gaan, kun je gewoon een dagje vrij nemen. Bij een reis naar het buitenland ben je er echt helemaal uit.

Bronnen:
De Taj Mahal gezien maar niet de...