Kunnen de boxen van je mobieltje kapot gaan als je muziek op het hardst afspeelt?

Een vriendin van mij zegt dat en mijn neefje ook, dus ben wel nieuwsgierig of dat wel waar is

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, als je het heel lang muziek afspeelt

Als je muziek veel te hard afspeelt op een speaker dan kan de spreekspoel van het membraan afscheuren. Als je scherpe krakende vervorming hoort dan loop je risico dat dat gebeurt, het hoeft niet eens zo lang achter elkaar te zijn. De speakertjes in het mobieltje zelf kunnen redelijk tegen een stootje, maar ook zij hebben niet het eeuwige leven als je ze mishandelt.

Of dat bij een mobieltje ook zo is kan ik niet zeggen maar bij sommige versterkers gaat er met de volumeknop helemaal open behalve de wisselstroom (muziek) ook een gelijkstroom lopen, die hoor je niet maar die warmt de spreekspoel van de luidspreker op en die kan dan doorbranden.

Je kunt het wel enigszins uitrekenen middels de opgave van de fabrikant. Stel de box is 15Watt piekmuziekvermogen, dat is dus 8 Watt muziekvermogen, dat is dus 4 Watt piek-sinusvermogen, dat is dus 2 Wat continue sinusvermogen - én: zeer luide muziek moet je opvatten als 100 sinussen over elkaar gelegd. Haal het voorfront eraf, plaats je duim halverwege de conus en druk hem voorzichtig in: als je nu gekras hoort zit er blaasvorming op de isolatielaag van het koperdraad. Opblazen van je dure luidsprekers voorkom je met 2 vermogenszenerdiodes antiparallel over de aansluitingen gesoldeerd: de voltwaarde ervan moet je dus opmeten. Dit systeem geeft overigens achter versterkers wel vervorming. Er zijn bij Conrad overigens ook daarvoor bedoelde ptc-weerstanden te koop in meerdere Amperagematen die na teveel stroom opeens hoge weerstand verkrijgen - die worden in de profsector erg vaak ingebouwd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100